Dudás Miklós a hétvégi szegedi kajak-kenu világkupa győzelme után érkezett a Mozgás Éjszakája sajtótájékoztatójára. Helyezéséről, a kezdetekről, illetve a sárkányhajózásról beszélgettünk.

Milyen volt a hétvégéd?


Szegeden kajak-kenu világkupát rendeztek, ahol sikerült nyernem. Ez azért nagy szó, mert legutóbb 1996-ban nyert magyar K-1 200 méteren, mivel amióta olimpiai táv, azóta nagyon feltornázta magát az élmezőny. Szóval boldogságban úsztam.


caption id="attachment20827" align="alignnone" width="700"london


Dudás Miklós első olimpiáján hatodik helyen végzett Londonban a férfi kajak egyesek 200 méteres döntőjében. Ezt az emléket örökítette meg a karján./caption


Gyerekkorodban milyen indítékból kezdtél el sportolni? Már akkor a dobogó motivált?


Álmodoztam én is, de komolyan nem gondoltam, hogy élsportoló leszek. A kajakozást úgy kezdtem el, hogy nagyon hiperaktív voltam az iskolában, és a szüleim mondták, hogy valamit sportoljak, mert suli után szétszedtem a házat, rosszalkodtam. Levittek úszni, focizni, mindent kipróbáltam, de azokban a sportokban nem éreztem magam tehetségesnek, ráadásul nem is szerettem, nekem monoton volt. Utána egy ismerős által lekerültem a kajaktelepre 2000-ben, és ott maradtam. Ez pont a sikeres Sidney-i Olimpia után történt, így mindenki oda akart járni, rengeteg gyerekkel összebarátkoztam, két edzés között fociztunk, jól éreztük magunkat. Hobbinak indult, de a versenyek kezdetével egyre komolyabbra fordult. Eleinte még nem voltam eredményes, sokszor be is borultam, úsztam a vízen, míg mások kajakoztak, de azután szépen, lassan egyre jobb eredményeim lettek.


Mi adott kitartást?


Mindig más célt tűzök ki, de legtöbbször a család motivál, Anya, Apa, Nagymama, Nagypapa. Tudom, hogy ők nagyon szeretik, hogy ezt csinálom, és ez erős ösztönzés.


dudasmiklos


Akkor vasárnap nagyon boldogok voltak?


Igen, ezért megérte. Mindenki lejött, még a kutyát is lehozták. Még ő is érezte, hogy ez egy stresszesebb nap, mert teljesen bezsongott. Odajött hozzám, nyalogatta a kezem, ő is tudta, hogy nagy dolog történt.


Visszatérve a kezdetekhez, miért maradt nálad ez a sport?


Gyerekkoromban jól éreztem magam, később pedig az eredmények motiváltak. Most meg már el sem tudnám képzelni az életemet másként.


dudasmiklos2


A Mozgás Éjszakáján a vízisportok közül a résztvevők sárkányhajózhatnak majd a városligeti tavon. Te próbáltad már?


Persze, már dobosként is. Furcsa volt annyi embernek adni a ritmust, de nagyon megtetszett, mert képes összekovácsolni az embereket. Egyre többen csinálják, sorra rendezik a versenyeket. Ez is egy jó mozgásforma, ami a mai világban nagyon fontos. Teljesen más életet él az, aki sportol, hiszen tartozol egy csapatba, vannak céljaid, motivációd, megismersz új embereket, barátokat, tehát én maximálisan támogatom az ilyen összejöveteleket.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.