Az édességek finomak és csábítóak. A desszertek nagy részére viszont jellemző a túlzott szénhidrát-, energia- és zsírtartalom is. Összeszedtünk néhány tippet és ötletet, amivel csökkentheti a hozzáadott cukor bevitelét!

A szőlőcukor a szervezetnek bizonyos mennyiségben fontos, az agy számára pedig az egyedüli energiaforrás, amit a zöldségek, friss és aszalt gyümölcsök majd mindegyike természetes formában tartalmaz.


A cukor „vészhelyzetekben”, például nagyon nagy éhség, sportolás, kirándulás vagy szellemi tevékenység esetén gyorsan felhasználható energiaforrásként segíti a szervezet munkáját. Hosszú távon azonban már nem tudjuk vele fedezni az energiaszükségletünket. A túlzott cukorbevitellel és elegendő fizikai aktivitás hiányában a cukor zsírrá alakul a szervezetben, ami elhízáshoz vezethet. Bevásárlásnál ezért a címkén lévő összetétel alapján válassza inkább a kisebb cukortartalmú élelmiszereket!


Kép: flicker.com/Logan Brumm


A napi összenergia bevitel 50-55 százalékát kellene a szénhidrátoknak kitenniük. Ebben viszont már benne van a hozzáadott cukor is, ami a napi összes energia bevitelnek csak legfeljebb a 10 százalékát adhatja.


Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Például egy fiatal felnőtt nő napi 2000 kilokalóriás energiaszükségletét alapul véve, annak körülbelül a fele származik szénhidrátból, vagyis 1000 kilokalória. Ebből az 1000 kilokalóriából 200 kilokalóriát szolgáltathatna a hozzáadott cukor. Grammokban kifejezve a hozzáadott cukor mennyisége naponta megközelítőleg 50 gramm lehetne, amely körülbelül 10 darab kockacukornak felel meg.


Tanácsok a mindennapokra…


Az édességek, desszertek fogyasztása csak mértékkel javasolt!


    <li>Étkezések befejező fogásaként desszert hetente csak legfeljebb kétszer-háromszor szerepeljen az étrendben!</li>
    <li>A tea, a tejeskávé édesítésére – ha kevés cukorral vagy natúr formában nem szereti – használjon édesítőszert, ha fogyni szeretne!</li>
    <li>Igyon természetes gyümölcs- és zöldséglevet, kerülje a cukrozott szénsavas vagy egyéb üdítőitalokat és az energiaitalokat!</li>
    <li>A befőttek és a kompótok helyett egyen inkább a friss vagy mirelit gyümölcsöket!</li>

 



Néhány tipp és ötlet az ételkészítéshez….


Ne feledje, a változatosság gyönyörködtet


    <li>Cukor helyett használjon mézet, de azt is mértékkel!</li>
    <li>Helyettesítse az édességeket friss vagy aszalt gyümölccsel, müzliszelettel, gyümölcsjoghurttal vagy tejdesszerttel!</li>
    <li> Talán kevesebben gondolnak rá, de egyes levesporok, salátaöntetek, ketchupok, de még a zöldségkonzervek is viszonylag sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak. Ezt vegye figyelembe az ételek elkészítésnél!</li>

Néhány tipp és ötlet a vásárláshoz….


Az egészséges táplálkozás a bevásárlással kezdődik.


    <li>A csokoládé mértékkel – heti gyakorisággal – beilleszthető az étrendbe (10 dkg csokoládé átlag 580 kcal). Keresse a jó minőségű, nagy kakaó tartalmú csokoládét!</li>
    <li>A nagy zsírtartalmú linzertészták, vajkrémes, cukros sütemények helyett könnyű, gyümölcs- illetve tejtermék alapú desszerteket (például túrós palacsintát, gyümölcsös pudingot, gyümölcsrizst) válasszon!</li>
    <li>A jutalom sose csokoládé vagy édesség legyen! Még saját maga számára sem.</li>
    <li>Jó, ha tudja: a diabetikus édességek energiatartalma közel azonos a hagyományos termékekével, csak speciális összetételűek. A zsírtartalmuk is gyakorta nagy, ezért vásárláskor nézze meg a címkét és hasonlítsa össze a termékeket.</li>
    <li>A hozzáadott cukorra az élelmiszercímkén többek között a következő kifejezések utalnak: glükóz, dextróz, glükóz-fruktóz szirup, cukor, barna cukor, kukoricaszirup, fruktóz, méz, invertcukor, keményítőszirup, maltóz, szacharóz, juharszirup, melasz.</li>

 


Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.