A Váci Baptista Imaházba érkezőknek szerveztek egészségnapot november negyedik hétvégéjén. A középpontban a szív-érrendszeri megbetegedések megelőzése állt, mivel Magyarországon az egyik vezető halálok a lakosság körében.

A közel száz résztvevőnek lehetősége nyílt EKG vizsgálaton való részvételre, illetve a kiértékelést követően szakemberrel történő konzultációra a további teendőkről.

A legnépszerűbb szűrővizsgálat az érszűkület vizsgálat volt, szerencsére a dohányzás, mint rizikótényező, egyik páciensnél sem állt fenn. Többen beszámoltak azonban családi halmozódásról a szív-érrendszeri betegségek tekintetében. A megjelentek körülbelül nyolc százaléka volt panaszmentes, csupán tájékozódás miatt keresték fel a szűrést.  A rendszeres testmozgást végzők aránya azonban igen csekély maradt, összesen körülbelül 30 százalék.

A vizsgálatok kiegészültek koleszterin, vércukor, vérnyomás és véroxigén szint méréssel is. Jelentőségük, hogy már a betegségek kialakulása előtt is képesek olyan rizikófaktorokra rámutatni (magasabb vérnyomás, magas koleszterinszint stb.), amelyek betegséget okozhatnak.  A cukorbetegségnek például számos szövődménye lehet: idegi károsodás (neuropátia), vesebetegség, látásvesztés, szív- és érrendszeri megbetegedés.

Az egyéni étrend összeállításában, kialakításában dietetikus nyújtott segítséget, aki a tanácsok mellett testösszetételt, testtömeget, illetve has körfogatot is mért a résztvevőknek.

A galgagyörki általános iskolába szervezett egészségnapra november 29-én várja a Váci Járás Egészségfejlesztési Iroda a résztvevőket. A gyerekeknek az egészséges életmódról és az egészséges táplálkozásról tartanak előadásokat, interaktív bemutatókat.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.