A Komlói Egészségfejlesztési Iroda 10 000 lépés az egészségünkért szlogennel túrát szervezett a Mecsekben Pusztabányától Püspökszentlászlóig. A nyárzáró gyalogtúrán a testmozgás mellett egy kis sütögetésre és arborétum látogatásra is sor került.

Az EFI dolgozói kicsiket és nagyokat, sőt állatokat is vártak a kirándulásra, hisz kortól és nemtől függetlenül mindenki számára fontos a testmozgás.

Az 1964-es tokiói olimpiához köthető a 10 000 lépés elmélete, de nem egy tudományos kutatás, hanem egy igen sikeres marketing kampány az alapja. Catrine Tudor-Locke, a Luisiana Egyetem professzora szerint egy Manpo-kei, azaz magyarul Tízezer lépés márkanevű japán lépésszámláló szlogenjében szerepelt napi mozgáscélként a 10 000 lépés megtétele, amely olyan könnyen megjegyezhető volt, hogy gyorsan elterjedt az egészségükre figyelmet fordító lakosság körében. A tízezer lépés egy szép kerek, könnyen megjegyezhető szám, de például a brit elhízás elleni társaság már megengedőbb, ők a 7000-10000 lépés közötti intervallumot adják meg teljesítendő mozgáscélként.

Számos kutatás támasztja alá a séta egészségre gyakorolt pozitív hatását. Egy a tízezer lépésre fókuszáló kísérlet kimutatta, hogy azok a hölgyek, akik megközelítőleg naponta tízezer lépésre felemelték lépésszámukat, azoknak csökkent a vérnyomása 24 hét elteltével. Egy másik, túlsúllyal küzdő női csoport körében végzett kutatás igazolta, hogy a napi tízezer lépés hatására csökken a gyaloglók vércukor szintje.

Különböző intézetek más-más lépésszámot határoznak meg, mint napi elérendő cél, azonban minden kutató egyöntetű véleménye, hogy a testmozgás elengedhetetlen az egészségünk érdekében. Tudor-Locke szerint minél többet gyalogolunk, annál jobb. Mivel mindenki más szintről indul, így általános célként saját magunk legyőzését, azaz aktivitási szintünk növelését javasolja.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.