Hová forduljunk, ha baj van? Melyik patikák tartanak ügyeletet? Hol lehet vért adni a két ünnep között? Készüljünk fel időben, hogy valóban békések legyenek az ünnepek!
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felhívja a lakosság figyelmét a karácsony és az újév közeledtével arra, hogy az ünnepnapok torlódása miatt ne felejtsék el időben beszerezni a rendszeresen alkalmazott készítményeket, és töltsék fel a „házi patikát”, felkészülve ezzel az esetleges nem várt helyzetekre is. Érdemes otthon tartani láz- és fájdalomcsillapító szereket, torokfertőtlenítőt, orrcseppet és az emésztőrendszeri panaszok kezelésére alkalmas készítményeket. Az ünnepi lakomán tartsunk mértéket az étkezésben és főleg az alkoholfogyasztásban, hiszen a nehéz ételek és az égetett szeszes italok megterhelik a szervezetet.
A karácsonyi ünnepek alatt a patikák a folyamatos gyógyszerellátás biztosítása érdekében ügyeleti szolgálatot is ellátnak. December 24-én és 31-én (pihenőnap) a szombaton is nyitva tartó gyógyszertárak a szokásos szombati munkarendjük, vagy rövidített nyitvatartás szerint lesznek elérhetők. December 25-én, 26-án és január 1-jén kizárólag az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást. Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni: www.ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/
A hideg idő kedvez az influenzavírus cseppfertőzéssel történő terjedésének. Tünetek jelentkezése esetén tartsunk be néhány fontos szabályt: kerüljük a hagyományos üdvözlési formákat, a kézfogást, a puszit, szellőztessünk rendszeresen, rövid ideig, fogyasszunk sok vizet, vagy teát! Fontos az ágynyugalom és a láz csillapítása is. Nehéz megállni, de influenzaszerű tünetekkel ne menjünk vendégségbe, és lehetőleg ne is fogadjunk látogatókat. Gyakran mossunk kezet szappannal, langyos vízzel, köhögéshez, tüsszentéshez pedig mindig használjunk papír zsebkendőt, amelyet használat után azonnal dobjunk ki. Aki erősen köhög, viseljen szájmaszkot. A tünetek fokozódása vagy tartós fennállása esetén pedig kérjünk orvosi segítséget.
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában működtetett intézményekben, kórházakban a betegellátás az ünnepi időszakban is folyamatos és zökkenőmentes lesz. A kórházak ünnepi látogatási rendjéről az adott kórház honlapján lehet tájékozódni.
A mentők karácsonykor is teljes készenlétben lesznek, Magyarország 254 mentőállomásán egyszerre közel ezerötszázan – mentőápolók, mentőgépkocsi-vezetők, mentőtisztek, mentőorvosok, mentésirányítók – teljesítenek szolgálatot. A mentőegységek a fővárosban rendszerint napi hétszázszor, míg országszerte több mint kétezer-ötszáz esetben nyújtanak életmentő segítséget az ünnepek idején. Szilveszterre az Országos Mentőszolgálat megerősített szolgálattal készül, mivel ilyenkor a segélyhívások, a mentési feladatok száma – különösen a fővárosban és a nagyvárosokban – jelentősen megnő.
Ahhoz, hogy az ünnepi időszakban is maradéktalanul biztosított legyen a vérellátás, nagyon fontos, hogy ünnepek előtti és ünnepek közötti véradásukkal minél többen segítsék a betegellátást. Az Országos Vérellátó Szolgálat december 22-én, szombaton, valamint december 27-29. között több külső helyszínen és intézetben várja a véradókat. A pontos helyszínekről és időpontokról a
http://www.ovsz.hu/ver/veradasok vagy a http://voroskereszt.hu/hogyan-segithetsz/veradas/veradasi-helyszinkereso/ oldalon lehet tájékozódni. December 30-án, országosan csak egy helyen, a Vas megyei Osstfyasszonyfán lesz lehetőség véradásra.
Minden kedves olvasónak kellemes karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag boldog új évet kívánunk!

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.