Egészségnapot szervezett a hétvégén a Kisnémedi önkormányzat. A polgármesteri hivatal előtti parkolóban állomásozó szűrőbuszon ingyenes méhnyakrákszűrésen, vércukor- és vérnyomásmérésen, dietetikai- és életmód tanácsadáson vehettek részt a lakosok.
2019.09.30.
A szűrőbuszon mintegy hetvenen fordultak meg, közel felüknél találtak a kórház dolgozói kiemelkedően magas vérnyomást. A jellemzően szépkorú és középkorú polgárokat a szakemberek tanácsokkal látták el, illetve szakorvoshoz irányították az érintetteket.
A program kapcsán a szomszédos közösségi házban a Váci Járás Egészségfejlesztési Iroda (EFI) mozgásra és egészséges táplálkozásra ösztönző programokat szervezett a 727 lelket számláló település lakói számára, akik leginkább mozgásszervi panaszokkal, gerinc-, illetve derékfájdalommal fordultak a szakemberekhez. A mozgásszervi állapotfelmérést két gyógytornász végezte, akik gerinctornával, illetve nyak-váll tornával várták a résztvevőket. A foglalkozás végén mindenki kapott a bemutatott gyakorlatokról egy rövid összefoglalót, melynek segítségével a feladatok otthon is könnyen elvégezhetők.
A tavalyi és idei évben a Dunakanyar több településére gurult már be a szűrőbusz. A mostanival együtt összesen hat helyszínen, több mint félezer szűrővizsgálatot végeztek. Legutóbb Kemencén tartott sajtótájékoztatót Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője, parlamenti államtitkár, aki többek között arról beszélt, hogy a buszokkal “házhoz viszi” a kormány a szűréseket, amivel segíteni akarja az 5000 fő alatti kistelepüléseken élők egészségi állapotának javítását.
A kormány által megfogalmazott népegészségügyi és egészségfejlesztési programok kiemelt célja, hogy erősítse a lakosság egészségtudatosságát és ingyenes szűrésekkel, felmérésekkel és tanácsokkal csökkentse a megelőzéssel kapcsolatos területi egyenlőtlenségeket, valamint, hogy az egyéni egészségfejlesztés fontosságára irányítsa a figyelmet. A fő cél egyrészt a komoly népegészségügyi terhet jelentő betegségek prevenciójának támogatása, továbbá a lakosság egészségtudatosságának, egészségmagatartásának pozitív irányba történő befolyásolása.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.