Régóta tudjuk, hogy a szervezetünkbe vitt tápanyagok testünkre és lelkünkre is hatással vannak… Az alacsony omega-3 zsírsav bevitel például komoly rizikó-faktort jelent a depresszióra és a bipoláris betegségekre is, de szerencsére ezt a folyamatot kiadós és rendszeres halfogyasztással akár még kompenzálni is tudjuk.

Az 1990-es évektől egyre több kutatás foglalkozik az omega-3 zsírsavak, illetve a halfogyasztás és a pszichiátriai megbetegedések összefüggéseivel. A kutatások többsége egyértelműen azt bizonyítja, hogy:


    <li>az alacsony omega-3 zsírsav bevitel, illetve</li>
    <li>a magas omega-6 és egyidejűleg alacsony omega-3 zsírok aránya</li>

rizikófaktort jelenthet a fenti, lelki eredetű betegségek kialakulására. Ezek a folyamatok ugyanis nagyobb mértékben járulhatnak hozzá a major depresszió és a bipoláris betegségek kialakulásához, de még akár az ezekkel szorosan összefüggő öngyilkossághoz is.


Fotó: Sean Maurik / Flickr


Egy kutatásban nemrégiben két csoportot figyeltek meg 5 éven át annak érdekében, hogy összefüggéseket találjanak a halfogyasztás és a pszichés betegségek kialakulása között. A mediterrán, tehát sok halat tartalmazó étrendet követő spanyol és a nyugati étrenden élő csoport között meg is jelentek a várt különbségek. Azt vették észre a kutatók ugyanis, hogy a spanyol csoport esetében 50 százalékkal kisebb volt az újonnan kialakuló major depresszió esélye, mint azoknál, akik a nyugati étrendet követték.


A megfelelő minőségű és megfelelő mennyiségű halfogyasztásnak ugyanis – az általánosan ismert egészségügyi előnyein kívül – komoly szerepe lehet a depressziós betegségek, és így még az öngyilkosság megelőzésében is.


Forrás: A halfogyasztás jelentősége pszichiátriai szempontból. (Rihmer Zoltán, Harmati Lídia). In: Obesitologia Hungarica 2014; (13) Supplementum 1, S1-S40

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.