Kevesebb cukor, kevesebb só, még kevesebb kalória… Pár hete indult útjára az a kezdeményezés, amelyhez hazai élelmiszeripari vállalatok önkéntesen csatlakozhatnak – feltéve, ha vállalják: a következő időszakban egészségesebb receptúrákkal készítik el termékeiket.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) kezdeményezésére egy nagyszabású, országos projekt indult el az elmúlt hetekben. A szervezet célja, hogy összefogja azokat a magyar élelmiszeripari cégeket, akik önkéntesen vállalják: egészségesebb élelmiszereket gyártanak a magyar lakosság számára a következő pár évben.


Természetesen nem ez az első eset, hogy egy magyar vállalat jogi szabályozás nélkül tesz az egészségtudatos fogyasztók kedvére és így a hazai lakosság egészségének érdekében. Az „Együtt a fogyasztókért!” elnevezésű akcióhoz hasonló kezdeményezésre korábban azonban nem volt példa, hiszen a projekt hivatalos oldalán nem csak azt tárják a nyilvánosság elé, hogy pontosan milyen vállalást tett egy adott cég az élelmiszereire vonatkozóan. Azt is nyomon követhetjük ugyanis egy-egy evés jelentés segítségével, hogy pontosan mennyire sikerült megvalósítani ezeket a célkitűzéseket az adott időszakban.


Fotó: Neil Turner / Flickrs


És hogy milyen jellegű vállalásokhoz csatlakozhatnak a jelentkező cégek? A projekt keretében a jelentkezők vállalhatják például azt, hogy a nemzetközi táplálkozási ajánlásokat figyelembe véve alakítják ki egy-egy termék só- és telített zsírtartalmát. Egy másik cél lehet az is, hogy termékeikkel a lakosságot arra ösztönzik, hogy életkoruknak és fizikai aktivitásuknak megfelelő, optimális mennyiségű kalóriát juttassanak be a szervezetükbe. A zsírtartalom részlegesen hidrogénezett növényolajból származó transzzsírsav szintjét is csökkenthetik a vállalkozások - a jelenlegi rendelethez képest még tovább, akár 1,5 százalék alá. Hasznos vállalás lehet számukra még az is, hogyha „bevállalják”: reklámjaiban – akár a TV-ben, akár online vagy nyomtatott sajtóban - illetve magának a terméknek a címkéjén aktív életmódra és több testmozgásra buzdítja a vásárlóikat.


Az akcióval az ÉFOSZ azt reméli, hogy a programhoz csatlakozott cégek a vállalásaikkal hozzájárulhatnak a magyar fogyasztók kiegyensúlyozottabb táplálkozásához és egészségtudatosabb életmódjához. Ha mindezek a célkitűzések megvalósulnak, a magyar népegészségügyi mutatók is kedvezőbb képet mutathatnak majd a hazai lakosság javuló egészségi állapotnak köszönhetően.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.