”Előzd meg a jövőd!” szlogennel 100 nap múlva rajtol az a futás, amelyen a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) szervezésében az egészségért dolgozók körbefutják Magyarországot. A 16 napon és 1600 kilométeren át tartó futással és az azt megelőző, a mai nappal kezdődő egészségkommunikációs kampánnyal a NEFI arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért.
Magyarországon 10 percenként meghal valaki az egészségtelen táplálkozás, 21 percenként a dohányzás és 35 percenként a mozgásszegény életmód miatt. Mi vagyunk Európában a legkövérebbek, a világon a legboldogtalanabbak, dobogós helyen állunk az alkoholfogyasztásban is. A tízmilliós Magyarország így évente 1 700 000 egészséges életévet veszít el. Ez azt jelenti, hogy olyan betegségekbe halunk bele, amelyeket jórészt mi okozunk magunknak azzal, ahogyan élünk. Nem tudatosul bennünk, hogy az egészség érték, azt kellene megőriznünk. És ezt senki nem tudja helyettünk megtenni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozás közel fele megelőzhető lenne.
Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen fogják körbefutni az országot váltóban, tematikus napok mentén. A mozgás, újraélesztés, táplálkozás, védőoltás, drog, dohányzás, szűrés, szív- és érrendszeri betegségek, alapellátás, alkohol, véradás, lelki egészség és rekreáció témák jegyében futnak egy-egy napot.
A NEFI a rajt időpontjára elkészíti az „Előzd meg a jövőd!” 12 pontból álló kiáltványt, amelyet a futás során érintett nagyobb települések vezetőjének ad majd át, sajtótájékoztató keretében. Ez a staféta azokat az egyszerűen megvalósítható teendőket tartalmazza, amelyeket ha beépítünk a mindennapjainkba, akkor tovább élhetünk egészségesen.
A futáshoz az utolsó napon csatlakozhat bárki, aki szeretne futni magáért egy kört.
További információ: fussegykort.hu, facebook.com/egeszsegponthu

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.