Idén január 1-jével 14 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek, amelyet a napokban kapják kézhez az alkalmazottak. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szerint a munkakörülmények javítása és a szakdolgozói ösztöndíjak is segítenek a munkavállalókon.

Érkezik a megemelt szakdolgozói fizetés, amelyre 82 milliárd forint áll rendelkezésre. Az intézkedés mintegy 78 ezer szakdolgozót és négyezer védőnőt érint. Az elmúlt években folyamatosan növekedtek a bérek, 8-27 százalékos ütemekben. A következő 20 százalékos emelés novemberben várható, 2022 januárjában pedig 30 százalékos alapbéremelés lesz.

Az országban tizenhat helyszínen induló nővérszálló-fejlesztési program is segíti a szakdolgozók munkáját. Nyíregyházán, Szombathelyen, Kecskeméten és Kaposváron új nővérszállók épülnek, máshol a meglévőket újítják fel 8,8 milliárd uniós forrásból. További 8 milliárd forintos keretből 16500 kórházi eszközt szerezhet be 65 állami fenntartású intézmény, egymilliárd forint pedig ösztöndíjtámogatásra szolgál, amelyet a középfokú egészségügyi szakképzésben részt vevő ápolójelöltek képzésére kell fordítani. Ezek az intézkedések Horváth Ildikó szerint a pálya vonzóbbá tételét segítik elő.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója, Óváry Csaba úgy véli, hogy a béremelés az ágazat egészét érintő fontos lépés, az ösztöndíjak és a nővérszállók fejlesztése is előremutató. Csak az intézményben 280 szakdolgozót érint a béremelés, átlagosan 28600 forinttal kaphatnak többet dolgozók. Ralovich Csilla, ápolási igazgató pedig reméli, hogy az alapbéremelés magával hozza a különböző mozgóbérelemek (például ügyeleti, készenléti és túlóradíjak, pótlékok) emelkedését is.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.