Itt a gombaszezon , amikor finomabbnál finomabb receptek várnak arra, hogy elkészítsük őket. Ezért mi is összeszedtünk néhány ötletet, amivel meglepheti a családot.

Gombakrémleves-leginkább ebédre ajánljuk


Kép: Chika Nadya


Hozzávalók (4 főre)


-          50 dkg barna csiperke felaprítva


-          1 ek vaj


-          2 ek olíva olaj


-          4 szál újhagyma


-          1 liter csirke- vagy zöldségalaplé


-          3 dl tejszín


-          néhány szál friss kakukkfű letépkedett levelei vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű


-          só és bors ízlés szerint


Elkészítése


A vaj és az olajkeverékén megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát és a kakukkfüvet. Felöntjük alaplével és hagyjuk főni 15 percig. Ha a gomba megpuhult, turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre, öntsük bele a tejszínt és ellenőrizzük az ízesítést. Ha kell a végén sózzuk, borsozzuk. 


Pirított gomba pirítóssal-leginkább reggelire ajánljuk


Hozzávalók (4 főre):


-          3 ek olívaolaj


-          60 dkg gomba (vegyesen) megtisztítva és feldarabolva


-          2 gerezd aprított fokhagyma


-          friss kakukkfű levelei


-          só és bors ízlés szerint


-          1 ek vaj + valamennyi a kenyerek megkenéséhez


-          kb. 40 dkg magos kenyér pirítva


-          opcionális: frissen facsart citromlé ízlés szerint


-          egy marék reszelt parmezán


Elkészítése:


Egy nagy serpenyőben – amiben kényelmesen elférnek a gombák- melegítsük fel az olajat és tegyük bele a gombákat. (Ha nincs elég nagy serpenyőnk, akkor készítsük két adagban, mert különben sok levet ereszt a gomba és nem sülni, hanem főni fog.) Ha elkezdett sülni, akkor adjuk hozzá a kakukkfüvet és a fokhagymát, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.  Ha már a gomba pirulni kezdett, akkor adjuk hozzá a vajat és a citromlevet, ha szeretnénk. Ha két adagban készítettük, akkor a vaj hozzáadása előtt keverjük és melegítsük össze a két adagnyi gombát. Helyezzük a sült gombát a vajjal megkent kenyérre és amíg meleg, szórjuk meg frissen reszelt parmezánnal.


Grillezett gomba salátával-leginkább vacsorára ajánljuk


Hozzávalók (4 személyre)


-          fejenként 3 db nagy kalapú barna csiperke gomba (tönk nélkül)


-          1 ek olívaolaj


-          120 g natúr krémsajt


-          80 g kéksajt


-          bors ízlés szerint


-          1 evőkanál aprított, friss bazsalikomlevél


-          zöldsaláta citromos olívás öntettel (3 evőkanál olaj és 1 evőkanál citromlé vagy borecet)


Elkészítése


A megtisztított gombákat egy olajjal megkent kis tepsibe fektetjük (a gombák épphogy elférjenek benne) és megszórjuk borssal. A krémsajtot összekeverjük a kéksajttal és ebből a keverékből mindegyik gombába teszünk egy kis kupacot. Megszórjuk bazsalikommal és lefedjük alufóliával. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-12 percre. Zöldsalátával tálaljuk.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.