Dr. Andréka Péter főigazgató értékelte a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet tavalyi eredményeit és beruházásait. A főigazgató beszélt a betegellátást fejlesztő gép- és eszközbeszerzésekről, az intézetben működő képzésekről és a jövőbeli tervekről. 

– Hogy értékeli a 2019-es esztendőt?

– Összességében nagyon eredményesnek. Sikerült felújítanunk a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) intenzív osztályát, elindítottunk az érsebészeti osztályt. Intézetünk kapta meg a térség legmodernebb CT készülékét, amelyet a szívbeteg gyermekek számára az országban egyedülállóként fényfestéssel tettük barátságosabbá, és kiváló minősítést kapott Gyermekszív Központ műtőjének a bemutatása is.

– Milyen más fontos fejlesztésekről tudna beszámolni?

– Korszerű, a hatályos adatvédelmi törvényeknek megfelelő betegazonosító rendszert vezettünk be. A Felnőtt Kardiológiai Osztály Intenzív Terápiás Részleg teljes felújítása 2019 júniusban fejeződött be. Az ágyak elkülöníthetők, a részegységek speciális steril, pozitív-negatív nyomást biztosítani tudó légtechnikával felszereltek a kórházi fertőzések kivédésére. Újraindult a Prevenciós, Módszertani és Szervezési Osztály, amelynek kiemelt feladata a Három generációval az egészségért projekt támogatása. A GOKI 2019-ben részt vett a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat kampányban is. Munkatársaink szív- és érrendszeri rizikószűrést és kardiológiai szakvizsgálatot nyújtottak egy kardiológus szakorvos vezetésével. A kollégákal összesen 35 napot szűrtünk, ez alatt több mint 2300-an jelentek meg a szűrővizsgálatokon. Haladtunk a tudományos élet és az oktatás területén is, intézetünkben már 42 TDK orvostanhallgató végez kutatómunkát, illetve több sikeres PhD program is fut nálunk. 2019 szeptemberétől a szegedi, pécsi és debreceni egyetemről is érkeznek hallgatók nyári, illetve évközi blokkgyakorlatra. Külföldi hallgatókat az Erasmus program keretében oktatunk angol nyelven. A tavalyi év a számadatok miatt is kiemelkedő volt, a Felnőtt Szívsebészeti Osztály teljesítménye például 15 százalékkal növekedett, a minimál invazív beavatkozások aránya három és félszeresére és elérte az összes nyitott szívműtét 28 százalékát, ami magasabb, mint amit a világ vezető szívcentrumaiban tapasztalunk. Intézetünk felelős a hazai érsebészeti és intervenciós radiológiai ellátás megújulásáért is, így szükség volt az érsebészeti műtétek, a hibrid érsebészeti műtétek, valamint az intervenciós radiológiai beavatkozások új típusú finanszírozásának kidolgozására

– Volt-e bármilyen olyan izgalmas esetük az évben?

– Kiposztoltunk egy fotót a Gyermekszív Központ műtőjéről, amelyet az aznap elindított Facebook oldalunkon tettünk közzé. Ezt a posztot több mint 2 millió látták, erre mi sem számítottunk.

– A 2020-as évben milyen terveik?

– Az Érsebészeti Osztályunk felújított, nagyobb, önálló szárnyat kapott az év elején. Intézetünket ennek megfelelően hamarosan Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetnek fogjuk nevezni. Az Egészséges Budapestért Program (EBP) támogatásával rövidesen MR készülék érkezik a GOKI-ba. Szintén az EBP támogatásával tervezzük egy komplex CT és MR vizsgáló komplexum, egy újabb katéteres labor, egy pacemaker labor, három új intenzív ágy, valamint egy két műtős érsebészeti műtőkomplexum elindítását. Tanácstermünket multimédiás oktató központtá, könyvtárunkat pedig digitális oktató könyvtárrá tervezzük átalakítani. Felújítani tervezzük az intézetünk előtt felállított jelképünket, Borsos Miklós szobrát. Megújul a honlapunk, a logónk és egy teljes új arculattal jelentkezünk.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.