Válogat a kicsi. Megrázza a fejét, és lehet tudni, hogy nem fogja megenni. Csakazértsem. Inkább mellette ül estig. Mit lehet ilyenkor tenni? A szülői szigorral szemben gyakran egyszerű trükkökkel juthat eredményre.

1. A kisbabák előtt folyamatosan tárul fel az őket körülvevő világ. Ez történik velük az elválasztás időszakában is, mikor az anyatej mellett hirtelen újabb és újabb ízekkel, színekkel és szagokkal kell megbarátkozniuk. Ilyenkor a legjobb, ha nem egyszerre próbálja megszerettetni a kisdeddel az összes alapanyagot, hanem hagy időt arra, hogy egy-egy ételt jól megismerjen. Ezért a legjobb, ha akár napokig ugyanazzal az étellel próbálkozik és lehetőleg egyszerre csak kis adagokat ad. Ez segít abban is, hogy időben felismerjék az esetleges allergiát vagy intoleranciát.2. A kicsiknek nagyon fontos a rendszeresség. Ezért lényeges, hogy az étkezésekre a családtagokkal együtt, nyugodt környezetben, nagyjából azonos időpontban kerüljön sor.


3. Mikor gyermekek már nagyobbak, az ételek díszítésével is megpróbálkozhat. Készítsen különféle mókás alakzatokat egyszerű hozzávalókból! Például a kenyérre helyezett felvágott és némi zöldség segítségével máris mosolygós fejet varázsolhat a tányérra.


4. Ne engedje, hogy a gyermek az evés közben mással foglalkozzon! A játékot vagy TV-nézést halassza későbbre, hiszen elterelheti a kicsi figyelmét az étel belapátolásáról.


5. Tegye az asztalra az apróság kedvenc játékát, de ne engedje, hogy vele foglalkozzon, csak azt, hogy nézegesse. Ilyenkor az is motiválhatja, hogyha ügyesen megette az ebédet, utána játszhat is vele.


6. Érdemes a gyermeket bevonni a vásárlásba, hogy segítsen az alapanyagok beszerzésében. Eközben megbeszélheti vele, hogy mit is enne szívesen.


7. Fontos hogy sose mutassa ki a gyermekének, hogy ideges amiatt, hogy ő nem akar enni. Ezzel csak fokozná a problémát, mivel úgy érezné, hogy minden az ő étkezése körül forog.


8. Egyszerre kisebb adagokkal kell próbálkoznia. Amikor egy nagy tányér ételt tesz a kicsi elé, csak frusztrációt okoz benne, hiszen látja, hogy azt ő úgyse tudja megenni.


Forrás: Bethesda Gyermekkórház

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.