Aki azt gondolta, hogy nem találhat kedvére valót az eddig megismert téli sportok között, az további lehetőségek között válogathat. A vasárnapi Téli Sportágválasztó kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy olyan sportágakkal is megismerkedjenek az érdeklődők, amiket eddig valóban csak messziről szemlélhettek. Ismertetőnk második része tartogathat meglepetéseket is.

A téli sportok puszta léte, azok egyre nagyobb népszerűsége a bizonyíték arra, hogy hiába jön a tél annak minden „mellékhatásával” – a hideg, a hó, a sötét – nem törvényszerű, hogy az ember felhagyjon a sportolással, s visszavonuljon a meleg szobába várva a tavaszi-nyári időszakot. A téli hónapokat számos sportág teheti izgalmassá, aktívvá, olykor feledhetetlenné. Érdemes tudatosítani azt is: a sportolás, noha nem kizárólagos, de rendkívül fontos tényezője az egészséges életmódnak. Január 18-án vasárnap mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy közelebbről is megismerkedjen a téli sportágakkal. Újabb cikkünk célja az, hogy átfogóbb ismeretet adjon a téli sportokról, hiszen csak attól félünk, amit nem ismerünk. Aztán már csak ki kell menni a pályára.


Nagypályás gyorskorcsolya


Nagyfokú fizikai felkészültséget igényel ez a teljesítményorientált, holland eredetű sportág. A gyorskorcsolyázók a viszonylag rövid 500 méteres távval kezdik a harcot a körök ellen és egészen 10 000 méteres távig csúszhatnak. A tempó elképesztő: az átlagos sebesség akár 50 kilométeres is lehet óránként.


Rövidpályás gyorskorcsolya


A sportot általában jégkorongpályán űzik. Ovális alakban bójákat helyeznek ki, hogy a korcsolyázók megküzdhessenek az így kialakított közel 112 méteres pályán. Az ázsiai uralom alatt álló sportágban 500 és 3000 méter között mérik össze tudásukat a felek. A Magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás legnagyobb eredményét 2009-ben érte el a Huszár Erika, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea összetételű női váltó. A bájos hölgyekből álló kvartett Európa-bajnoki aranyérmet szerzett Torinóban.Szinkronkorcsolya


Egészen az ezredfordulóig várni kellett arra, hogy megtörténjen az első világbajnokság. E sport is Amerikából származik, a versenyzők zenére mutatják be műsorukat a jégen – éppen úgy, ahogy a szinkronúszók is a vízben. Egy csapat minimum nyolc, maximum 20 fős lehet. Ezen sportágnak is van jelentős hazai vonatkozása, hiszen a legtöbb kiírásban első helyen szereplő svéd csapat edzője nem más, mint Dohány Andrea.


Sífutás


A sífutás nagyon népszerű az északi országokban, de a vállalkozó szelleműeknek nem kell utaznia, hiszen a Téli Sportágválasztón van lehetőség tesztelni ezt az embert próbáló sportágat. A sprinttávok akár 1 kilométer hosszúak lehetnek, míg a férfiak leghosszabb távja 50 kilométeres. Hölgyek esetében 30 kilométert kell teljesíteni, ami szintén nem kevés.


Síugrás


Megszokhattuk, hogy a téli sportokat szinte kivétel nélkül jellemzi a nagy sebesség. Nincs ez másképpen a síugrás esetében sem, ahol az elrugaszkodáskor akár 100 kilométeres óránkénti sebességgel „repülnek föl az égbe” a sportolók. Három sáncméret teszi még érdekesebbé és izgalmasabbá a versenyeket, ahol a versenyzők úgynevezett V-technikával repülnek – így használva ki a légáramlatokat.


Snowboard


Az első profi kötéssel ellátott snowboard (magyar nevén: hódeszka) 1972-ben jelent meg Jake Burton révén. Korábban is voltak már próbálkozások, de azok más néven, más elképzelések szerint működtek. E sportág hitetlenül népszerű, Amerikában a téli sportokat űzők 50 százaléka snowboardozik s egyre népszerűbb Európában is. 1998-ban Naganóban szerepelt először a téli olimpián.


Jégvitorlás


Noha újszerű és izgalmas élményt nyújt, a jégvitorlázás – főleg éghajlati okok miatt – kevesek hobbija lehet. Viszont amikor megvan a megfelelő vastagságú jég, a sportolók kimerészkednek a tavakra és a nyíltvízi vitorláshoz hasonló hajójukkal siklanak a jégen. Ez sem egy lassú sport: megfelelő viszonyok között akár a 100 kilométeres óránkénti sebesség is elérhető, a Fertő tavon lezajlott csúcskísérlet alkalmával képesek voltak közel 160 kilométeres óránkénti sebességet kihozni a jégvitorlásból. A Téli Sportágválasztón a legbátrabbak ki is próbálhatják ezt a speciális sporteszközt.


Kutyaszánhúzók


Egész Európában, így hazánkban is elterjedt sport a kutyaszánhúzás. Ehhez minimum kettő kutyára van szükség, ám nem ritkák az akár húszkutyás szánok sem. Két verzió lehetséges: a síjöring esetében a kutyák és a síelő közvetlenül össze vannak kötve, míg a pulka esetében egy kis „szánkó” ékelődik a kutyák és a síelő közé.


Szánkó


A szánkó, mint téli kedvtelés széles körben ismert, ugyanakkor a versenyszerű szánkózás a profik szélsebes világa. A versenyek, amelyek a 19. század közepéig vezethetőek vissza, természeteses és mesterséges pályán is futnak. A mesterséges pálya éppen olyan, mint  a bob esetében, míg a természetes pálya hegyvidéken fut. Abban már semmi meglepő nem lehet, hogy a sebesség bőven 100 kilométer fölött van óránként.


A vasárnapi sportrendezvénnyel kapcsolatban bővebben itt tud tájékozódni!

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.