Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 200 millió forintos fejlesztési forráshoz jutott a váci Jávorszky Ödön Kórház. Ebből közel 140 millió forintot orvosiműszer-ellátottság javítására, 60 milliót pedig informatikai fejlesztésre fordított az intézmény.

Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszter-helyettese, parlamenti államtitkár, dr. Urbán Edina főigazgató főorvos, valamint Fördős Attila Vác Város polgármestere tartott sajtótájékoztatót október 7-én, hétfőn az egészségügyi intézmény tanácstermében.

A polgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat mindig jelen van a kórház életében, hiszen a 170 ezer ember ellátását szolgáló intézménnyel közös prevenciós tevékenységeket látnak.  Fördős Attila az EBP nagyberuházásával, azaz az új járóbeteg szakrendelő építésével kapcsolatosan kiemelte, hogy az elmúlt évben is folyamatos egyeztetések zajlottak a kórház és az önkormányzat között a telekalakítás és az ingatlancserék vonatkozásában.

Rétvári Bence azokról az egészségügyi fejlesztésekről beszélt, amelyek a térségben zajlanak. Hangsúlyozta, hogy több mint egy tucat háziorvosi rendelő, egészségház fejlesztése valósult meg, két egészségfejlesztési iroda működik, praxisközösségek alakultak, valamint a váci mentőállomás 60 millió forintos felújítása is hamarosan befejeződik. Ezen kívül kiemelte a digitális egészségügyhöz kapcsolódó informatikai háttér fejlesztéseket is. A váci kórházba az informatikai fejlesztés már a tavalyi évben megkezdődött. Első ütemben 140-140 db asztali gép és monitor, 47 darab nyomtató, míg a második ütemben 135-135 darab asztali gép és monitor érkezett – mondta az államtitkár.

Az informatikai eszközök üzembe helyezése nagyban elősegíti a járó- és fekvőbeteg ellátásban a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést – mondta a kórház főigazgató főorvosa, dr. Urbán Edina, hozzátéve milyen orvostechnológiai eszközöket kapott az elmúlt hetekben, mintegy 70 millió forint értékben az intézmény. Így például érkezett egy felső kategóriás kardiológiai ultrahang gép. Tavaly, több mint 2500 szívultrahang vizsgálatot végeztek a kórház kardiológusai. Megújultak a sebészeti és az ultrahangos vágókészülékek a műtőben, ahol a tavalyi évben, több mint 6000 műtéti beavatkozást végeztek a szakemberek. Az altatott és az altatásból ébredő, illetve a sürgősségi osztályra kerülő kihűléses betegek hőmérsékletének szabályozására szolgáló betegmelegítő matracok bővítésével a még biztonságosabb betegellátást javították.

A Sürgősségi Betegellátó Osztályon évente több mint 32.000 esetet látnak el az év minden napján, napi 24 órában.  A gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést segítve, újabb 12 csatornás EKG készüléket kapott az osztály. A nyolc ágyas Központi Intenzív Terápiás Osztályon, ahol évente 300 beteget látnak el, a saját beszerzések mellett az EBP keretében is érkezett modern betegőrző monitor.

A sajtótájékoztató végén dr. Urbán Edina arról is tájékoztatást adott, hogy az új járóbeteg épület tervezésére 399 millió forint támogatást kapott a kórház. Az építészeti tervezésre szóló nyílt uniós közbeszerzési eljárás keretében a kiírás már sikeresen lezárult. Az EBP keretében új járóbeteg szakrendelő tömb építése valósul meg laboratóriumi és képalkotó diagnosztika fejlesztéssel, orvostechnikai eszközpark modernizálásával, informatikai berendezések beszerzésével.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.