Korszerűen kialakított, új kézsebészeti részleget kapott a miskolci kórház, ahol húzóágazatnak számít a kézműtétek végzése.
2019.07.08.
– Az emberi kéz, bár nagyon pici műszer, de ha valami történik vele, az az esetek többségében munkaképtelenséget okoz, hiába működik ezen kívül makulátlanul a teljes szervezetünk – vezette fel dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a sajtótájékoztató fő témáját, majd így folytatta: „a kézsebészet olyan szintű műtéti technológiát és hátteret igényel, amiért húzóágazata az intézménynek. Emellett a régióban az egyetlen ellátóhely, ami a legmagasabb szinten tudja ezt a szolgáltatást nyújtani a betegeknek”.
A kézsebészet korábban a nefrológia épületében működött. Ott azonban átszervezés történt, ezért vált időszerűvé a kézsebészet költöztetése. A sebészeti épületen belül folytatja működését a szakrendelés megújult, modernebb környezetben. A felújítást egy adományozó cég végezte, amely az építészeti munkákat vállalta magára.
– Az agynak körülbelül a kétharmadát a hüvelykujj és a kézujjak foglalják el mind az érző, mind a mozgató területeken. Ha az agyi reprezentáció alapján nézne ki az ember, különösen torz lény lenne, hatalmas ujjakkal és kezekkel – érzékeltette a terület fontosságát dr. Szabó Zsolt kézsebész. Tapasztalatai szerint, míg régebben az ipari balesetek okozták a legtöbb kézsérülést, manapság a számítógép-használat, a mobiltelefonok használata, a különböző zsugorodások, sorvadások, kopások kerültek előtérbe. Megszaporodott a kézbetegségek száma. „Jelenleg nyolc kézsebész szakorvos dolgozik nálunk. Eljutottunk oda, hogy a megyei kórház kézsebészete az első számú kézsebészeti ellátóhely Magyarországon, ahol évente több mint 2500 műtétet végeznek” – mondta dr. Szabó Zsolt főorvos.
– A centrumot tizenkét éve hozták létre, mára Magyarország legnagyobb, legtöbb beteget operáló, elismert központjává vált – fogalmazott a főigazgató. – Minden egyes kórház életében vannak olyan centrumok, olyan tevékenységek, amelyek húzó jellegűek, és a kézsebészet, pontosan abból adódóan, hogy nagyon magas szintű műtéti technológiát, tudást és instrumentumot igényel, ez a kórház számára húzóágazat, ezért nagyon fontos, hogy szinten tartsuk – mondta Révész János főigazgató.
Négy kórterem, ambulancia, szakrendelők, iroda, raktár és nővérszoba is helyet kapott a korszerűen kialakított, új kézsebészeti részlegen.
Fotó: Parai Roland Forrás: minap.hu, boon.hu

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.