A veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ júliusban újította fel nappali kórházát, ahol a tavalyi évben, közel hatezer beteget láttak el. A beruházás kapcsán, az egészségügyi intézmény főigazgatójával, Jobban Eszterrel beszélgettünk.

  • Mekkora területen, milyen munkálatokat végeztek el és mindezt milyen forrásból fedezték?
  • A nappali kórházunk területe kétszáz négyzetméter. A felújítás során elsősorban burkolatcsere történt. A linóleum helyére kőburkolat került, közben megtörtént a festés is. Ez a munkálat pont egy hónapot vett igénybe. Júliusra átszerveztük az ellátást, de volt olyan, amit átmenetileg szüneteltettünk. A felújítás forrása elsősorban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által biztosított vis maior támogatásból történt, másodsorban saját forrásból és saját munkaerőből. A burkolatcserén kívül, minden munkát az intézmény nagyon ügyes szakembereiből álló műszaki csapat végzett.
  • Miként oldották meg ez idő alatt a betegellátást? Hogyan fogadták a betegek a felújítással járó esetleges változásokat?
  • Az egynapos sebészeti ellátást és a kúraszerű kezeléseket erre az időre szüneteltettük, a belgyógyászati, diabetológiai ellátást pedig más helyiségekbe költöztettük. Igyekeztünk a betegeket teljes körűen informálni az ellátásban történt változásokról. A bejelentkezések során, a recepción dolgozó munkatársak élő szóban tájékoztatták a betegeket, ezen kívül információs táblák kihelyezésével is segítettük a betegek tájékozódását, vagy ha arra volt szükség, a kollégák személyesen is szívesen a betegek rendelkezésére álltak. A betegek nagyon türelmesen és belátóan fogadták ezt az átmeneti időszakot, amit ezúton is köszönünk.
  • Immár az új nappali kórházban fogadják a betegeket. Milyen ellátási formák, illetve szolgáltatások történnek itt? Mekkora az éves betegforgalom?
  • A nappali kórház jelentős szerepet tölt be intézményünk ellátási palettáján. Helyet ad a belgyógyászati és a diebetológiai ellátásnak, itt zajlanak a kúraszűrű kezelések is, úgymint infúziós terápia (értágító, fájdalmcsillapító, stb…), gyógyszerbeállítás, megfigyelés, sürgős ellátást igénylő esetek ellátása, valamint az egynapos sebészet ébredő-megfigyelő tevékenysége is. Éjszaka pedig az alapellátási ügyelet használja abban az esetben, ha valakit le kell fektetni megfigyelésre vagy a mentő kiérkezéséig. A tavalyi évi betegforgalmunkat tekintve, az egynapos sebészetben 721 beavatkozás történt; infúziós terápiára 2277 esetben került sor; a belgyógyászat, diabetológia tekintetében pedig 5242 esetet láttunk el. 2018-ban 5686 esetet láttak el nálunk ügyeleti időben, azonban itt szerencsére kevesen igénylik a nappali kórházi ellátást.
  • A nappali kórház felújításán túl, a múlt héten egy vízfertőtlenítő rendszer kiépítésére is sor került az Ön által vezetett központban. Összefoglalná ennek a rendszernek a jelentőségét?
  • A legionella vízben élő baktérium, amely megelőzési intézkedések hiányában több megjelenési formában okozhat fertőzéseket. Az ÁEEK központi beszerzésében biztosította a fenntartásában lévő intézmények számára a legionella fertőzés megelőzésére szolgáló vízfertőtlenítő rendszer kiépítését, ez a mi intézményünkben is megtörtént, és ennek a rendszernek a beüzemelése zajlott a múlt héten.
  • Vannak további tervek, elképzelések a beruházásokat, fejlesztéseket illetően?
  • Intézményünk támogatást kap az Egészséges Budapest Program (EBP) keretein belül, így jelenleg zajlik az új épületrész építési tervének engedélyeztetése. Szintén az EBP-n belül, őszre várunk orvostechnológiai eszközöket. A nyár végéig számos orvosi eszközünk, például a fizioterápiás készülék, a kezelőágy, a timpanométer cseréje és visszapótlása is megtörténik vis maior támogatásból. Folyamatban van a főzőkonyhánk sütőjének cseréje, jelenleg a szabályos üzembe helyezés zajlik. Van még négy rendelőnk, amelyekben linóleum burkolat van, terveink szerint azoknak a cseréje is még ebben az évben meg fog történni.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.