Amíg jól működik, jelenléte teljesen észrevétlen marad, ám számos kellemetlen tünet okozója is lehet a prosztata. Fontos tehát, hogy tudatos életvitellel és rendszeres szűréssel megóvjuk egészségét.
2019.09.06.
A húgyhólyag alatt elhelyezkedő prosztata a duzzanata következtében nagy nyomást tud gyakorolni a rajta áthaladó húgycsőre. Ezt tapasztalhatják a prosztata-megnagyobbodással küzdő férfiak a vizelési nehézségeikben. A megnövekedésen kívül a prosztata betegsége lehet a gyulladás és akár a rák is. A megnagyobbodás az 50 év feletti férfiak felét érinti, hiszen a jóindulatú elváltozás hátterében az öregedés folyamatában lejátszódó hormonális változások is állnak.
Jellegzetes tünetei a vizeletürítési problémák, illetve az utócsepegés. A sűrű vizelési inger, a vizelési képtelenség, a fájdalom, a hidegrázás és a láz akut prosztatagyulladást jelezhet, amely orvosi kezelést igényel. A krónikus gyulladás tünetei nem ilyen feltűnőek, hiszen ott nincs láz vagy jelentős fájdalom, azonban a problémák állandóan jelen vannak. Mindenképpen kivizsgálást igénylő állapotról van szó, hiszen akár daganatos elváltozásnak is alapja lehet.
A prosztata megnagyobbodása lassabban kialakuló tünetekkel járó folyamat, amelynek megelőzésében és kezelésében a rendszeres nemi életen kívül ajánlott módszer az intimtorna (ennek már férfiaknak kidolgozott változata is van), és a szűk alsónemű, nadrág kerülése. Akár erről a jelenségről, akár gyulladásról van szó, létezik néhány olyan természetes anyag, amelyek gyógyhatásai bizonyítottak.
A középkorú és ötven év felett a férfiaknak évente ajánlott a prosztataszűrés. Ha azonban vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás. Probléma esetén az urológus síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül megtapintja a prosztatát és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kiprésel. Ezt később bakteriológiailag, esetleges gyulladást okozó kórokozók után kutatva elemzik. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat. Szinte minden esetben szükséges a vérvizsgálat, amely során elsősorban a PSA szintet (prosztata tumor specifikus antigén) elemzik. Ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet, így mindenképpen fontos mérőszám. Egyes esetekben felmerülhet még a vizeletáramlás számítógépes vizsgálata is.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.