Az angol fitness szóhoz, amit magyarul leginkább a rátermettség kifejezéssel írhatunk le, egy mára nagyon népszerű sportot kapcsolunk, amihez  az edzettségen kívül egy egészséges életmód is társul. Számos verziója létezik, a teljes alakformálástól az egy-egy testrész izmosításáig bármit kipróbálhatunk.

Számtalan definíciónk van a fitneszre, egy pont mégis közös: mindegyik kiemeli, hogy ez a sportág egyszerre vonatkozik a fizikai és a lelki "edzettségre" is. Nemcsak a testi fittség kapcsolódik tehát hozzá, hanem az egészséges életmód és így a táplálkozás is. Magyarországon a fitnesz különféle zenés videók és edzők híressé válásával jött divatba az 1990-es években és már 30 éve rendeznek folyamatosan versenyeket a legjobbaknak, ahol különböző beállások zsűrizésével választják ki a legtökéletesebb izomzatúakat.A fittség számos módszerrel érhető el. Bizonyos fajtáihoz semmilyen eszköz nem szükséges, míg vannak olyanok, amelyek különböző tárgyak vagy gépek használatát igénylik. A cél azonban mindig közös: az álló­ké­pes­ség karbantartása, a szív, a tüdő és a vérkeringés tartós teljesí­tő­ké­pes­sé­gé­nek fejlesztése. Mint a legtöbb mozgásforma, a fitnesz is segít megelőzni különféle szívbetegségeket, a szélütés, magas vérnyomást, illetve a csontritkulást. Ezenkívül erősíti még a társas kapcsolatainkat is, ugyanis az edzéseken sok hasonló felfogású emberrel ismerkedhetünk meg.


Mielőtt belekezdenénk a fitneszedzésbe, érdemes átgondolnunk, hogy pontosan mit is szeretnénk? Fogyni, erősíteni, rugalmasságot növelni vagy éppen egyensúlyérzéket javítani? Ma már az edzőtermek programjai között számtalan dologra nyílik lehetőségünk: akár egész alakra vagy egyes testrészekre fókuszáló átformálásra is jelentkezhetünk. Mielőtt hozzálátnánk, érdemes kikérni egy személyi edző véleményét is, hogy valóban a legmegfelelőbb programot találjuk meg magunknak. Ezt a Mozgás Éjszakáján is megtehetjük, ahol a tanácsadáson kívül új fitneszgépeket és módszereket is kipróbálhatnak az érdeklődők 300 m2-en, a Hősök terén.


A Mozgás Éjszakáján a legújabb fitneszeszközök mellett a már évek óta divatos amerikai találmány, a spinning is kipróbálható lesz. A szobakerékpározás turbósított változata egyszerre sűríti magába a biciklizés és az aerobic mozgáselemeit. Ráadásul a spinracing verziójában teljes mértékben összehangolják a zenével, így annak ritmusa szervesen meghatározza az edzést. A spinning segít a zsírégetésben, javítja az állóképességet, a gyorsabb-lassabb dalokra váltás pedig erősíti a szívet. Érdemes először edzővel elkezdeni, mivel egy-két rossz mozdulat (alul fogott kormány, állva tekerés) sérülésveszélyes lehet.


Ha szeretne részt venni egy nagyszerű közösségi élményben, akkor csatlakozzon Ön is június 28-án a Mozgás Éjszakájához! Budapesten több helyszínen is a sport veszi majd át az uralmat, ahol előzetes regisztrációvamár most biztosíthatja a helyét! Az éjszakai fitnesz terem a Műcsarnok mellett nyílik majd, ahol alábbi programok várják este 10-től hajnali 4-ig: 


table id=9 /

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.