A kézhigiéne az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze.
2019.07.10.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ben hirdette meg a Tisztább betegellátás – biztonságosabb betegellátás című programot, melynek fő célja az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések gyakoriságának csökkentése volt. A WHO ezért 2009-ben elindította a Ments életeket: Moss kezet! című kampányt, amelyben irányelveket, útmutatókat fogalmazott meg.
Az egészségügyi ellátás során fellépő fertőzések csökkentését támogató projektek keretében több intézkedés is történt hazánkban az elmúlt időszakban. Például ez év január végén és februárban az országos tisztifőorvos által kiadott két módszertani útmutató jelent meg (hólyagkatéterrel összefüggésbe hozható húgyúti, illetve az érkatéterrel összefüggésbe hozható véráramfertőzések megelőzése témakörben). A kórházakban meglevő módszertani útmutatókat ezek szellemében aktualizálták.
– A váci Jávorszky Ödön Kórházban kiemelt feladat az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése, számuk csökkentése – mondja Szekeressy Zsuzsanna, a Kórházhigiénés Szolgálat osztályvezető főorvosa. - A megelőzés egyik legfontosabb eleme a helyes kézhigiéné Az egészségügyi intézményben azt tapasztaltuk, hogy minden betegellátási ponton biztosított a megfelelő ennek feltétele. Könyökkel működtethető kézfertőtlenítő adagolók vannak a kezelő helyiségekben, a kötözőkben, nővérszobákban és nem utolsó sorban a kórtermekben is.
Ez év áprilisától negyven darab szenzoros kézfertőtlenítő adagolt került a kórház különböző területeire, ebből tíz készülék a látogatói belépési pontokon, ahol figyelemfelhívó plakát is jelzi a helyes kézfertőtlenítés lépéseit. Ez azért nagyon fontos, mert a látogatói kézfertőtlenítés lehetősége védelmet biztosíthat a látogatónak és nem utolsó sorban, a legyengült védekezőképességgel rendelkező betegeknek is, a látogatók által esetlegesen behurcolható fertőzések kialakulásától.
– Az a tapasztalatunk, hogy a látogatók bátran használják az adagolókat. Akinek pedig mégis elkerülné a figyelmét, az osztályon dolgozó munkatársak, de előfordul, hogy a betegek vagy a látogatók hívják fel a figyelmet a készülék használatára –teszi hozzá a főorvosnő.
A többi szenzoros adagolót a magas kockázatú betegellátási pontokon – a műtőkben, intenzív osztályon, sebészeti kötözőkben, kardiológiai, neurológiai őrzőben sürgős betegellátó osztályon – helyezték el.
A kézhigiéné betartása elengedhetetlenül fontos minden olyan helyen, ahol betegek ápolása, gondozása történik, ennek megfelelően a Kórházhigiénés Szolgálat kiemelt figyelmet fordít az előírások betartására és felügyeletére, aminek a kórház vezetése is elkötelezett híve. Kiemelt szerep jut a kézhigiéné oktatásának, valamint az ellenőrzésnek is.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.