Mit igyunk…
A nagy melegben a víz - legyen az csap- vagy palackozott ásványvíz – oltja a szomjat a leghatékonyabban. Tévhit azonban az, hogy a jégbe hűtött cukros üdítőitalok is alkalmasak lehetnek a folyadékpótlásra. A bennük lévő cukor ugyanis vizet von el a szervezetből és így tovább fokozza a szervezet folyadékigényét. A koffeintartalmú italok - például az energiaitalok, egyes sportitalok, frappék vagy akár a jegeskávé - is rossz választásnak bizonyulnak, mert a cukortartalmukon kívül a bennük lévő koffein is kedvezőtlen hatással van a szervezet vízháztartására, és még inkább kiszárítják azt. Ha mégsem tudjuk letenni a kávét a nagy melegben, akkor figyeljünk oda arra, hogy kedvenc feketénk mellé vagy akár után egy nagy pohár vizet is megigyunk.
És mit együnk a nagy melegben?
Ha már úgy érezzük, mindent megtettünk, hogy lehűtsük magunkat a kánikulában, érdemes egy gyors pillantást az ebédlőasztalunkra is vetnünk. Nézzük, mit és hogyan érdemes ennünk a nagy melegben, hogy a lehető legkevesebb izzadságcseppet kelljen letörölnünk a homlokunkról:
- Érdemes kerülni a nagy mennyiségeket és persze a nehéz, zsíros ételeket.
- A „többször kevesebbet” elv ilyenkor még jobban működik.
- A friss zöldségek és gyümölcsök ilyenkor könnyen beszerezhetőek, könnyen emészthetőek és nem utolsósorban a napi folyadékpótlásunkhoz is hozzájárulnak.
- Ilyenkor különösen vegyük vissza a só-fogyasztásunkat, hiszen a só vizet köt meg a szerveztünkben és így rontja a nyáron egyébként is instabilabb vízháztartásunkat.
- A fehérje tartalmú ételek (például hús, tojás, tejtermékek) emésztése is több folyadékot igényel a szervezettől, mint a szénhidrát tartalmú ételeké. Ezért ha fehérjében gazdagabb menüvel kedveskednénk magunknak a kánikulában, még jobban figyeljünk oda a folyadékpótlásra.
És akkor jöjjön a már említett joker-hűsítőnk a nyárin nagy melegben: a házi málna fagyi. Az alábbi recept rutin hiányában is könnyen elkészíthető és még kalóriaszegény is. Az adagok 4 főre érvényesek:
- 80 dkg málna
- folyékony édesítő vagy méz (ízlés szerint)
- kb. 1-2 dl hideg tej - attól függően, hogy mennyit vesz fel a gyümölcs
- ½ citrom reszelt héja (előtte alaposan mossuk meg)
Tegyük robotgépbe a málnát, a citromhéjat, kb. 0,5 dl tejet és kezdjük el turmixolni. Édesítsük, ha szükségesnek tartjuk. Tejből csak annyit töltsünk hozzá, amennyit jól felvesz. Ha esetleg túl sokat adnánk hozzá, akkor hígra sikerülhet a fagylaltunk. Amint megfagy tálalhatjuk is.
A gyerekeknek külön örömet szerezhetünk, ha jégkrém formára „gyúrjuk” a fagyinkat. Nekik kedvez a következő nagyon egyszerű recept, amelyet akár velük is elkészíthetünk.
Hozzávalók 4 főre:
- 4 pohár gyümölcsös joghurt - ha lehet, olyat válasszunk, amiben a joghurton, a gyümölcsön és az édesítőn kívül nincs más adalék
- 4 db orvosi spatula (gyógyszertárban vagy drogériában beszerezhető)
A joghurtokat a saját dobozukban keverjük össze úgy, hogy egyenletesen legyenek krémesek. Ezután szúrjunk a közepükbe egy spatulát, és tegyük őket néhány órára a mélyhűtőbe. Amint megfagytak, már adhatjuk is a gyerkőcök kezébe… persze ha addig mi magunk be nem faltuk őket.