Érdemes kihasználni a kora tavasztól késő őszig tartó gombaszezont, ugyanis a gombászás nem csak kellemes időtöltés, de kirándulással kiegészülve tartalmas program is lehet, nem beszélve arról, hogy az erdei gombának számos ismert pozitív élettani hatása van. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy néhány egyszerű, de nagyon fontos szabályt mindenképpen be kell tartani, hogy ne torkolljon tragédiába, ha erdei gombából készült étek kerül az asztalra.

A gombászás aranyszabályai


A vadon nőtt gombát soha ne kóstoljuk meg, és erre minél kisebb korban tanítsuk meg a gyerekeket is!


A fajokat különítsük el egymástól, mert ha például a gyilkos galócából akár egy kis darab is letörik, és bekerül az ehető gombákból készült ételbe, már az is súlyos mérgezést okozhat.


Ismeretlen gombafaj esetén mindig a teljes gombát szedjük, ne csak a kalapját, így könnyebb beazonosítani.


01-EHETŐ-csiperke


 A gombát mindig vizsgáltassuk be!


A szabadban gyűjtött gombát mindig vigyük el szakellenőrhöz, akkor is, ha úgy gondoljuk, tudjuk milyen gombát szedtünk. A gomba vizsgálata minden esetben ingyenes és általában a legtöbb piacon elérhető. A minimális időbefektetést mindenképpen megéri.


Ne vegyünk gombát házalóktól, utcai árusoktól!


Elkészítés előtt akkor is vizsgáltassuk be a gombát, ha ismerőstől kaptuk!


Csak szakellenőr által bevizsgált gombát együnk! A piacokon hivatalos jellel látják el a bevizsgált gombát. Csak olyat szabad vásárolni, amely rendelkezik ezzel az igazolással.


 Az elkészítés fortélyai


A gombát mindig azonnal készítsük el és minél előbb együk is meg! A gomba gyorsan romlik, így még az ehető fajok is okozhatnak gyomorrontást, ha sokáig tároljuk őket. A gombát maximum egy napig lehet eltartani hűvös, jól szellőző helyen, a belőle készített ételt pedig legkésőbb másnap együk meg.


Mindig tartsuk be az adott gombafaj elkészítésére vonatkozó szabályokat! Vannak gombák, amelyek csak alapos hőkezelés után fogyaszthatók, mert nyersen rosszullétet okozhatnak.


A gomba nehezen emészthető, így egyszerre csak kis mennyiséget együnk belőle és alaposan rágjuk meg.


3 év alatti gyerekeknek, időseknek és emésztőszervi betegséggel küzdőknek semmilyen formában nem ajánlottak az erdei gombából készült ételek.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.