A balatonfüredi Állami Szívkórház múltját és jelenét foglalta össze Veress Gábor főigazgató nemrég bemutatott könyvében. A fotókkal gazdagon illusztrált kötet azokról az orvosokról szól, akik a betegellátás mellett szakterületükről publikáltak is.

A főigazgató szerint Balatonfüred városa, annak önkormányzata, dr. Bóka István polgármester vezetésével különös figyelmet fordít a város fejlesztésére, kiemelkedő értékeink megbecsülésére. Nem véletlen, hogy Balatonfüredet szerte a világban nevezik a kultúra és művészetek városának, a szőlőkultúra és a bor nemzetközi városának és a szívbetegek Mekkájának is. Rendszeresen számos újságcikk, közlemény, könyv, kulturális- és sportesemény, nívós szakmai rendezvények színesítik a város életét. A balatonfüredi Állami Szívkórház története több mint 300 évre tekint vissza; kezdetben, mint híres fürdőhely később, mint Erzsébet Szanatórium, majd a második világháború után Állami Kórház néven, jelenleg a kardiológiai rehabilitáció országos intézeteként és Veszprém megye aktív intervenciós kardiológiai központjaként működik. Számos kiváló orvos egyéniség és intézetvezető működött többek között Oesterreicher Manes József, Orzovenszky Károly, Mangold Henrik, Huray István, Schmidt Ferenc, Debrőczi Tibor, Böszörményi Ernő, a hosszú évek alatt az intézetben, akik szakmai publikációs tevékenységükkel és kiváló könyvek megjelentetésével folyamatosan népszerűsítették az intézmény és Balatonfüred értékeit. Mély főhajtással elődeink előtt a múlt értékeit megbecsülve és megörökítve, úgy véltem, hogy jogos és időszerű, hogy a múlt bemutatása mellett a mai jeles orvosaink gyógyító és rehabilitációs szervezeti és alkotói tevékenysége is szolgáljon útmutatással és példaként a jövő nemzedéke számára. Ezen gondolatok jegyében született meg a könyv, amit szeretettel ajánlok orvosainknak, szakdolgozóinknak, szívbetegeinknek, társintézményeinknek, felettes szerveinknek és természetesen Füred városának és lakosainak.

A „300 éves múlt jeles orvosai a szívkórházban 1702-2019 között” első fejezete a gyógyfürdő első két évszázadnyi történetét öleli fel. A kórház II. világháború utáni, újkori történetével foglalkozik a második rész, külön kiemelve Debrőczi Tibor, Börszörményi Ernő és maga az író, Veress Gábor tevékenységét, majd a folytatásban a jelen vezető és minősített orvosainak életrajzában merülhetnek el az olvasók. Emellett a könyv összefoglalja a füredi jelentősebb orvosszakmai rendezvényeket, a 300 éves kórház mérföldköveit is.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.