A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Fül – Orr - Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztálya 2019. június 13-án sajtónyilvános műtéti beavatkozást hajtott végre. Az operáció részeként teljes gégeeltávolítást végeztek a szakemberek, emellett hangprotézist is kapott a beteg.
2019.06.18.
Dr. Révész János, az egészségügyi intézmény főigazgatója közölte: a kórház - a betegforgalmi adatok alapján - az ország második legnagyobb kórháza, de nagyon fontos, hogy ne csak a mennyiségi betegellátás területén legyenek az elsők között, hanem minden olyan eljárást mielőbb meghonosítsanak, amely a betegek érdekeit szolgája. Igyekeznek az ezekhez szükséges forrásokat megszerezni, ennek része az is, hogy az ilyen magas szintű szakmai beavatkozásokat megismertethetik a közvéleménnyel – tette hozzá.
Dr. Karosi Tamás, a Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztály főorvosa, c. egyetemi docens – aki egyébként a beavatkozást végezte – ismertette: több hasonló operáció volt már a kórházban. Sajnos sok esetben szükséges a gégeeltávolítás. A csonkolás miatt bizonyos funkciók elvesznek. Ez egyebek mellett a beszédképességet is érinti, ami a kommunikációt jelenti.
„A kommunikáció tesz minket emberré. Ha valaki nem tud kommunikálni, elszigetelődik, depressziós lesz, alkoholhoz, gyógyszerekhez fordul és jelentősen lerövidül az élete, vagyis romlik az életminősége” – fejtette ki az osztályvezető főorvos, hozzáfűzve, hogy célja a betegek életét végig követve figyelemmel kísérni állapotukat, rehabilitációjukat és javítani kommunikációs készségüket.
A műtét különlegessége, hogy az eltávolítás után hangprotézist ültettek be, ennek segítségével a páciens rövid időn belül visszanyeri beszédképességét. Az eljárással a beszéd minőségét illetően sokkal jobb eredményt tudnak elérni, hosszabb a hangtartás, eredeti beszédhangjukat is visszanyerik, akár énekelni is tudnak majd – fejtette ki a főorvos.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.