Kincs rejtőzik Berettyóújfalu alatt. A Gróf Tisza István Kórház egy határokon átívelő európai uniós pályázat segítségével felhasználhatja a gyógyvizes forrást a gyógyításban. Projektindító konferencián mutatták be a várható fejlesztéseket.

Berettyóújfalu a román féllel közösen pályázott a közel tízmillió eurós összköltségvetéssel. Önkormányzatának költségvetésből a Gróf Tisza István Kórház új gyógyászati részleget alakít ki a Bihar Termálliget területén, ahová áthelyezi a kórház mozgásrehabilitációs járóbeteg-szakrendelését is. A romániai Margitta, Nagyszalonta, Élesd, Belényes önkormányzatai digitális ultrahang és röntgengéppel szerelik fel a helyi kórházakat. Nagyvárad hatékony távgyógyászati (telemedicina) hálózat kialakítását célozza meg, valamint kórházak felszerelését gyógyászati eszközökkel. A romániai Bihar Megyei Tanács az egészségügyi szolgáltatások fejlesztését, illetve jobbítását célozza meg a megye hegyvidéki területein, két elsősegély- és sürgősségi központ létrehozásával.

A berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház fizió- és fizikoterápiás szolgáltatásait nem csak a mozgásszervi megbetegedésben szenvedők veszik igénybe. Az ellátás kiterjed az ideggyógyászati, traumatológiai és ortopédiai betegek körére is. Jelenleg a szakrendelés egy szűk helyen működik a kórházban. A fejlesztés azonban lehetőséget biztosít arra, hogy a Termálfürdő területén felépülő új épületbe helyezzék ki a járóbeteg-rendelést.

– Kiemelt lehetőség számunkra, hogy a fürdőépület felújítása és átépítése után az épület egyik szintjén fiziko- és fizioterápiás szolgáltatást nyújthatunk. A projekt megvalósítását követően a szakmai szempontok alapján kialakított, korszerű, új eszközökkel felszerelt egységben tudjuk a szolgáltatást végezni, itt helyezhetjük el a nappali szanatóriumi ellátásunkat is. A városvezetéssel történő megegyezést követően lehetőség nyílik arra, hogy a strandfürdő területén lévő egységünk lássa el az összes ilyen típusú járóbeteg-igényt a környéken, így a kórház területén a fekvőbeteg-ellátás marad – nyilatkozta a projekt kapcsán dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója.

A tavalyi évben a kórház szakrendelésein 4430 beteg jelent meg, ebből a fizikoterápián közel kétezer beteget kezeltek. A fizikoterápiás kezelések száma meghaladta a nyolcvanezret. A nappali szanatóriumi betegek száma az elmúlt évben 469 volt. A zsúfoltságon az új beruházás sokat fog enyhíteni, de a főigazgató szerint növelheti a kezeltek számát az új eljárások bevezetése is, többek között elérhető lesz a súlyfürdő és az iszappakolás is.

A Bihar Termálliget minősített gyógyvizű fürdő. A közeli Népligetben található az a gyógyvizes kút, melyből a 63 Celsius-fokos, védett vízzáró rétegekből származó hévíz folyik, és amely 1997-től számít hivatalosan gyógyvíznek. Az itt található nátriumos, hidrogén-karbonátos, metakovasavas gyógyvíz elsősorban degeneratív mozgásszervi betegségek esetén jótékony hatású, melyet klinikai vizsgálatokkal is igazoltak. A projekt befejezése 2022. júliusra várható.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.