Az orvosok az úgynevezett sürgősségi fogamzásgátlást tartják az egyik lehető legrosszabb megoldásnak, ám gyakorta megesik, hogy egy-egy meggondolatlan fiatal ilyen típusú segítségre szorul.

Kutatások szerint a fiatalok hatvan százaléka mindenféle óvintézkedés nélkül és egyre korábbi életkorban vág bele a szexuális életbe. Szakemberek úgy vélik, hogy megfelelő felvilágosítással megelőzhető a nem kívánt terhességek többsége. Több kórházban van fiatalokra, tinédzserekre fókuszáló sürgősségi fogamzásgátló program is, melynek az orvosi ellátáson és kezelésen túl, természetesen a szaktanácsadás, az átgondolt nemi életre való felkészítés is része.

A sürgősségi fogamzásgátlás olyan védekezés, amelyet utólagosan alkalmaznak az orvosok.. Hatásmechanizmusa a ciklus első felében a peteérés gátlásán, a ciklus második felében a nyálkahártya fogadókészségének csökkentésén alapszik, de ezek mellett a spermiumok bejutását is folyamatosan gátolja. A tabletta általában egy ösztrogén- és progeszterontartalmú, emelt dózisú készítmény, amelyet az esemény után 24 órán belül ajánlott bevenni, ilyenkor a terhesség elleni védettség magasabb, mint 95 százalék. Ha ez 72 órán túl történik meg, akkor a védettség valószínűsége már 60 százalék alá csökken. Szakemberek hangsúlyozzák: gyakori alkalmazása felboríthatja a kiegyensúlyozott női hormonális ritmust. Helyette az állandó védekezést javasolják.

Maga a sürgősségi fogamzásgátló tabletta vényköteles, nem véletlenül, hiszen a nőgyógyásznak a gyógyszer felírása előtt meg kell vizsgálnia, hogy annak bevétele nem okoz-e egyéb problémát. Ilyen lehet egy már eleve jelen lévő, még fel nem fedezett terhesség vagy olyan betegség, amely meglétekor nem lehet ezt a módszert alkalmazni.

Sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciák Győr-Moson-Sopron megyében:

Erzsébet Kórház 9400 Sopron, Győri út 15. Tel: 99 514200

Karolina Kórház-Rendelőintézet 9200 Mosonmagyaróvár, Régi Vámház tér 2-4. Tel: 96 674600

Petz Aladár Kórház 9024 Győr, Vasvári Pál utca 2 /4 Tel: 96 418244

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.