Nem mindig könnyű eldönteni, mikor és hogyan kezdjünk el az anyatejen kívül más táplálékokat is adni babánknak. Utánanéztünk, hogy mit ajánl a WHO és az UNICEF a témában.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a kiegészítő táplálás három legfontosabb szempontja a következő:


    <li>bevezetés a megfelelő időpontban</li>
    <li>megfelelő tápanyagtartalom</li>
    <li>biztonságos táplálék</li>

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy a fenti javaslatok pontosan mit is takarnak.


Fotó: M Glasglow / Flickr


Mikor kezdjük?


Hat hónapos kor alatt elegendő a kizárólagos szoptatás a baba számára. Ez idő alatt számos fejlődési mérföldkövet lép át a kicsi, ami azt jelzi, hogy képes lesz megbirkózni a pépes és puha-darabos ételek elfogyasztásával és megemésztésével is. Ilyenkor ül fel, jobban megy a kéz-láb koordináció, így az ételeket majd a szájába is tudja venni. Ekkora az emésztő- és immunrendszere is elég fejlett már ahhoz, hogy új táplálékféleségekkel találkozzon.


Legyen meg a tápértéke!


Fél és két év között a gyerekek úgy nőnek, mint a bolondgomba: energia-, vitamin- és ásványi anyag igényük megugrik, gyomruk űrtartalma viszonylag kicsi marad. Testsúly-kilogrammonként 30 milliliterrel számolhatunk, ami például egy 8 kilós baba esetében azt jelent, hogy 2,4 deciliter a gyomrának az űrtartalma. Ebben a korban tehát sok tömény táplálékra lesz szüksége a kicsinek, olyanokra, amelyek kis mennyiségben is sok kalóriát tartalmaznak.


Első a biztonság!


Az új ételek bevezetésével nő a fertőzésveszély is. A csecsemők ugyanis különösen érzékenyek a hasmenéses és más emésztőszervi megbetegedésekre. Fontos tehát, hogy mindig nagy körültekintéssel és higiénikus körülmények között készítsük el a kicsinek szánt ételt.


És amit mindenképpen kerüljünk...


Sós rágcsálnivalók: nagyon kevés értékes tápanyagot és túl sok sót tartalmaznak. Ilyenek például a chips, sült krumpli, fűszeres puffasztott gabonák és a ropifélék.


Édességek és szénsavas üdítők: energiát szolgáltatnak ugyan, de értékes tápanyagokat nem. Ezenkívül fogszuvasodást is okozhatnak, hiszen pont ekkor jelennek meg a baba fogacskái.


Tea: csak megtölti a baba hasát és koffeint tartalmaz. A legjobb, ha a baba szomját anyatejjel vagy felforralt, majd lehűtött vízzel oltjuk.


Forrás: A Szoptatásért Magyar Egyesület

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.