A különleges ízű juharszirup a mézhez hasonlóan a természetes édesítőszerekhez tartozik. De vigyázat! A kalóriatartalma közel ugyanakkora, mint a közönséges kristálycukorénak, ezért csak mértékkel hódoljunk a finom ízének!

Honnan származik a juharszirup?


Mielőtt a kristálycukor hódító útjára indult, a szakácsoknak más módszerekhez kellett folyamodniuk, ha egy kis édes ízt szerettek volna csempészni a hétköznapjaikba. Míg nálunk Európában leginkább a mézet használták édesítésre, addig az észak-amerikai indiánok juharszirupos ételeket készítettek. Hogy hogyan fedezték fel az indiánok a juhar édes nedvét? Nem tudjuk biztosan. Az viszont kétségtelen, hogy jelenleg a cukorjuhar , a fekete juhar, illetve a Kanada zászlaján látható vörös juhar nedvéből készítik el az édes szirupot. „A különleges ízű juharszirup a mézhez hasonlóan a természetes édesítőszerekhez tartozik”- mondja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Tudományos Bizottságának elnöke. „Mind a juharszirupban, mind a kristálycukorban rendkívül nagy százalékban van jelen a szacharóz, így a kalóriatartalmuk magas.


Kép. flickr.com/Jeffreyw


Ma a szirupgyártás két fázisban zajlik: az elsőben lyukakat fúrnak a fákba, ahonnan a cukros folyadék egy tartályba csöpög, másodikban pedig a fákból kinyert cukros nedvet addig forralják, amíg a víz nagy része el nem párolog, és egy sűrű szirupot nem kapnak. Az így nyert masszát a szennyeződések elkerülése érdekében jól át is szűrik, majd a kész terméket csomagolják, szállítják. A forralás során körülbelül 40 liter cukros nedvből 1 liter szirupot kapnak.


Milyen szirupokkal találkozhatunk?


A juharszirupokat színük, ízük alapján osztályozzák A-D-ig, de a besorolás pontos módja országonként változhat. A sötétebb szirupot a betakarítási szezon későbbi időpontjában nyerik, így íze erőteljesebb, állaga pedig sűrűbb a világosabb fajtájúknál. A sötétebb szirupokat ezért leginkább sütéshez, míg a világosabbakat közvetlenül, például palacsintákhoz, vagy teába csurgatva is használhatják. Magyarországon még mindig nehéz valódi, jó minőségű juharszirupot találni, de bioboltokban, nagyobb élelmiszer áruházak polcain rábukkanhatunk. Éppen ezért mindig nézzük meg a címkét, nehogy az áhított juharszirup helyett ízesített, színezett arany szirupokat, palacsinta szirupokat tegyünk a kosárba!


Mikor használjunk juharszirupot?


„Bár a juharszirup érdekes és egyedi ízt kölcsönöz az ételeknek, de nem ajánlott fogyókúrázóknak.” - mondja dr. Lugasi Andrea a Budapesti Gazdasági Főiskola Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Vendéglátás Intézeti tanszékének vezetője. „Jó, ha tudjuk, hogy a juharszirup mintegy 80 százaléka cukor, így a kalóriatartalma azonos a cukoréval. Ezért ne használjuk túl gyakran, és nagy mennyiségben, legyen inkább a különleges alkalmak, különleges ízek édesítője! Édesítsünk vele palacsintákat, süteményeket, gofrikat, zabkását, pirítóst vagy akár italokat is!” A juharszirup a cukorhoz képest több ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaz, így többek között található benne cink, magán, kalcium, kálium, vas és réz is. De ne feledjük, hogy ezeket más, kalóriaszegény élelmiszerek is tartalmazhatják, mint a zöldségfélék vagy különböző bogyós gyümölcsök!


Forrás: Autority Nutrition

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.