Más és más módon kötődünk partnereinkhez. Valakinek nem okoz problémát az intimitás, más ahogy tudja, hárítja. Önismerettel, önfejlesztéssel javíthatók szeretetkapcsolataink.

A kötődési stílusunk erőteljesen meghatározza nemcsak azt, hogy az intim kapcsolatainkban hogy viszonyulunk magunkhoz illetve a másikhoz, hanem azt is, hogy milyen a szexuális életünk. A biztonságosan kötődő személyek viszonylag könnyen közel tudnak kerülni másokhoz, jól érzik magukat az intim kapcsolatokban. Számukra nem okoz gondot, hogy gondoskodjanak partnerükről, vagy elfogadják tőle a gondoskodást. Szexualitásukban a kölcsönös gyönyörre és intimitásra törekednek.Az elkerülő kötődési stílussal jellemezhető egyének rosszul érzik magukat az intim kapcsolatokban, zavarja őket, ha a másik túl közel kerül hozzájuk, nehezen bíznak meg a társukban. Általában képtelenek vagy nem akarnak gondoskodást kapni, elfogadni. Szexualitásukra jellemző lehet az érzelmi távolságtartás, vagy a partnerek gyakori váltogatása.


Az ambivalensen (ellentmondásosan) kötődő személyek úgy érzik, hogy partnerük nem akar hozzájuk olyan közel kerülni, mint ahogyan azt ők szeretnék. Sokszor aggódnak amiatt, hogy párjuk nem szereti őket igazán. Az is jellemző lehet, hogy túl közel akarnak kerülni a partnerhez, és ezzel elijesztik őt. Sokszor megszállottan önfeláldozó módon gondoskodnak a partnerükről, és elégedetlenek a cserébe kapott viszonzással. Óriási biztonság és szeretet igényüket próbálják szexuális érintkezés útján kielégíteni.


A fenti elméletek és típusok bemutatásán túl azonban mindenkit arra buzdítunk, hogy ismerje meg jobban önmagát, hiszen az önismeret, önfejlesztés, és önelfogadás az, ami segíthet minket a mindennapokban a stabilabb szeretetkapcsolatok kialakításában és fenntartásában.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.