Ahogy a baba elkezd az anyatej mellett másféle ételeket is fogyasztani, a szülőknek új kihívásokkal kell szembenézniük: innentől alkalmazkodniuk kell a kicsi táplálkozási igényeihez is. Na de pontosan hogyan - ennek néztünk most utána.

Ami jó egy félévesnek, az már nem válik be egy egyévesnél… és ez persze fordítva is igaz lehet. Ha azonban a szülők érzékenyek a baba igényeire, illetve lassan és türelmesen etetik, nagyban segíthetik a hozzátáplálás sikerét. Így az étkezés a tanulás és a szeretet egyik fontos kifejezőeszköze lehet.


6-8 hónap között: A tanulás és a felfedezés időszaka


Első körben a szülők feladata csupán annyi, hogy segítsék a babának megtapasztalni azt, hogy valami olyan dolog van a szájában, ami ehető és aminek – jó esetben – finom íze is van. Eltérő, hogy melyik kisbaba mikor érik meg arra, hogy az anyatej mellett más ételt is fogyasszon. Szóval nem kell aggódni, hogyha a kicsi akár napokig is csak kiköpködi az ételt vagy játszani akar vele. Ebben az időszakban ugyanis a megfelelő mennyiségű anyatej fedezi az energiaszükségletét. Ha a baba következetesen visszautasít egy élelmiszertípust, próbálkozzunk más ízű és más állagú ételekkel, hátha nagyobb szerencsével járunk. Fontos tudni, hogy 6 hónapos kor után a babának más forrásból is be kell szereznie két kulcsfontosságú anyagot: vasat és cinket ugyanis nagyobb mennyiségben a vörös húsok és egyes dúsított élelmiszerek tartalmaznak.


Az első időszakban inkább pépes ételekkel próbálkozzunk: húsból, halból, tojásból, hüvelyesekből vagy zöldségekből készíthetünk különböző ínycsiklandozó püréket. Sok baba azt is szereti, ha kézbe vehető, puha ennivalót kap: például egy jól átfőtt sárgarépa darabot, amivel gyakorolhatja az önálló rágást és evést. Kutatások azt is bebizonyították, hogy a babák szívesebben fogyasztanak olyan ételeket, amelyeket édesanyjuk gyakran evett kizárólagos szoptatásuk alatt.


A feltálalt ételek mennyisége és változatossága a hetek múlásával egyre növekedjen – egészen addig, míg naponta kétszer vagy akár háromszor is kap „kanalas” kosztot a baba. Ebben a korban nem ajánlott túl sok kiegészítést adni nekik, hiszen ideálisan az anyatej nagy részben fedezi a baba energiaszükségletét.


Fotó: Lesley Show / Flickr


9-11 hónap: egyre többet és többet


Ahogy a baba rákap az evésre, akár 3-4 nagyobb étkezés is szükségessé válhat egy nap. Ezt pedig még akár ki is egészíthetjük két kisebb étkezéssel is. Az igény szerinti szoptatást természetesen ne hagyjuk abba, emellett mégis célszerű kialakítani valami időbeli rendszert az étkezések megszervezésére. Ebben az időszakban folytatódik az új alapanyagok bevezetése, hogy a kicsi a tápanyagféleségek egyre szélesebb palettáját megismerhesse.


12-24 hónap: még közelebb a családhoz


Nagyjából egy éves körül a baba meg tudja enni az összes olyan ételt, ami a család asztalára kerül. Ettől függetlenül a kicsi mindig külön, az ő igényeihez mérten kapja meg a „fogásokat”, hiszen még nem eszik annyit és olyan tempóban, mint a többi családtag. Bizonyos ételeket még ebben a korban is össze kell vágnunk neki.


+ 1 tipp: Mit egyen a vega baba?


A vegetáriánus vagy vegán családban cseperedő babák esetében fordítsunk külön figyelmet arra, hogy a kicsi minden számára szükséges tápanyagot megkaphasson. Tegyünk tehát minden adag ételükbe tegyünk egy kis hüvelyes zöldséget vagy mogyorókrémet, esetleg tojást vagy valamilyen tejterméket. A táplálkozási formától függően szükség lehet táplálék kiegészítőkre vagy vassal, cinkkel és más tápanyagokkal dúsított élelmiszerekre. A vegán pöttömök esetében a B12 vitamin kiemelkedően fontos.


Forrás: A Magyar Szoptatásért Alapítvány

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.