Idén ünnepelte 25 éves jubileumát a Villányi Diabétesz Klub. Brunner Jánosné Anna nénivel, a klub alapítójával beszélgettünk az elmúlt negyed évszázadról.

– Hogyan jött a Villányi Diabétesz Klub megalapításának ötlete?

– Én magam is cukorbeteg vagyok. Amikor az orvos diagnosztizált a betegséggel, rögtön elkezdtem a könyveket bújni, hogy minél több információt összegyűjtsek a kórról. Úgy éreztem, hogy nem tudok semmit a betegségemről és diabétesszel élő ismerőseimmel folytatott beszélgetéseim során rádöbbentem, hogy ők is hasonló cipőben járnak. A háziorvosunk unszolásom hatására tartott pár előadást, ahova meghívtam a Villányban élő cukorbetegeket.

– Ha jól értem, ekkor még nem működött hivatalosan a klub?

– Egy pécsi kongresszus adta a kezdő lökést, ahova a Baranya különböző településein élő, aktív cukorbetegeket meghívták. Az esemény után alakultak meg a megyében a Diabétesz Klubok. Amikor mi kezdtük, 25 éve, még 28 csoport működött Baranyában, ha jól tudom erősen megfogyatkozott mára ez a létszám.

– Mi a célja az összejöveteleiknek?

– Célunk, hogy a villányi cukorbetegek tudatosabban éljenek. Ezt úgy érjük el, hogy egymást segítjük, akár előadások, oktatások szervezésével, akár kötetlen beszélgetések keretében. Együttműködünk a siklósi Egészségfejlesztési Irodával is, így az általuk szervezett előadásokat is rendszeresen látogatjuk, itt Villányban pedig havi rendszerességgel találkozunk a Művelődési Házban.

– Az elmúlt 25 évre visszatekintve mire a legbüszkébb?

– Büszke vagyok a sikeres öt napos előadássorozatunkra, mikor elismert szakembereket hívtam meg Pécsről a klubunkba, vagy arra, hogy vezetőségi tag voltam a Pécs-Baranya Megyei Diabétesz Szövetségnél. A legjobb érzés számomra azonban az, mikor bizalommal fordulnak hozzám az emberek. Nem csak a klubtagok, hanem a frissen diagnosztizált cukorbetegek is rendszeresen megtalálnak kérdéseikkel, mert Villányban tudja mindenki, hogy számíthatnak rám.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.