Gyerekkorunk óta számtalanszor hallottuk, mennyire fontos a rendszeres és megfelelő kézmosás. Illemhelyek használata, tömegközlekedés, állatok simogatása, pénzzel való fizetés, háztartási hulladék, mind napi szinten előforduló veszélyforrás. Helyes kézmosással azonban felvehetjük a versenyt a baktériumok és vírusok ellen az őszi fertőzések idején is.

Az alapos kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet az október 15-én tartott világnap. Először 2008-ban került megszervezésre az UNICEF kezdeményezésére a Kézmosás Világnapja, melynek célja, hogy ösztönözze a higiéniai szabályok betartását, tudatosítsa a szappannal történő kézmosás kedvező hatásait a betegségek megelőzésében.

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője bizonyította be először tudományos módon azt, hogy kézfertőtlenítéssel halálos fertőzések is megelőzhetők.

A rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések – az UNICEF adatai szerint – a évente 3,5 millió gyerek életét követelik a világon. A gyakori, szappanos kézmosással ez a szám jelentősen csökkenthető.

 A mindennapok során segíthet a gyakori kézmosás megakadályozni, hogy megfertőződjünk, illetve megfertőzzük a családunkat vagy egy egész közösséget. A vízzel történő kézmosás önmagában nem elég. A szappan használata lehetővé teszi a szennyeződések könnyebb eltávolítását. A szappanos kezek minimum 15 másodpercig tartó összedörzsölése elősegíti a baktériumok eltávolítását, a kéz tisztulási folyamatát. Helyes kézmosás során ne felejtsük el az ujjak közét, tenyerünket, kézfejünket és a hüvelykujjunkat se. A nedves kéz megszárításához papír kéztörlő a legmegfelelőbb.

A Bács-Kiskun Megyei Kórházban az infekció kontroll, azaz a fertőzések megelőzése kiemelten fontos terület. Ennek részét képezik a WHO előírásokkal összhangban levő kézhigiénés előírások betartása, és ellenőrzése.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.