Ha a lakosság legalább hetven százaléka részt venne az ingyenes szűrővizsgálatokon, néhány éven belül ezrek idő előtti elhalálozása lenne elkerülhető. A szűrővizsgálat nem valamilyen, az egyén bosszantására kitalált aktus, hanem sokszor életmentő eljárás.

Talán vannak, akik már unják a papolást, s igen, vannak olyanok is, akik pedig egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy a szűrés milyen fontos és hatékony eszköz a megbetegedések, végső esetben az elhalálozások számának mérséklésére. Úgy is mondhatnánk: menj el rendszeresen szűrésre és tovább, jobban élhetsz. S most elmondjuk azt is, hogy mi a szűrés. Jobb, ha rögtön eláruljuk: nincs mitől félni. 

A szűrés tünet- és panaszmentes személyek egyszeri, vagy időnkénti vizsgálatát jelenti, amit abból a célból végeznek, hogy a még rejtett betegség fennállásának valószínűségét kizárják, vagy jelenlétét megerősítsék. A szűrővizsgálatok célszemélyei az egészséges, vagy magukat egészségesnek gondoló egyének. A szűrés alkalmával tünet- és panaszmentes személyeket vizsgálnak azzal a céllal, hogy egyes betegségek fennállását a tünetek és panaszok jelentkezése előtt valószínűsítsék, vagy nagy valószínűséggel kizárják. A szűrővizsgálatok célszemélyei az egészséges, vagy magukat egészségesnek gondoló személyek. Ezekre a szűrésekre számíthat: emlő-, méhnyak-, vastagbél-, és tüdőszűrés. 


A megbetegedések és a halálozások aránya azt mutatja, hogy a daganatos betegek többsége előrehaladott állapotban szembesül betegségével, s kerül az egészségügyi ellátó rendszerbe. Noha a beteg ekkor még kezelhető, ám az eredményes gyógyítás esélyei korlátozottabbak. Mindez pedig igazolja a szervezett lakossági szűrővizsgálatok szükségességét.

Az orvostudomány mai állása szerint a daganatos betegségek miatt bekövetkezett halálozás jelentős hányada elkerülhető lenne. Az elkerülhető halálokok körébe tartoznak azok a daganatos betegségek, amelyek korai, még tünetmentes állapotban szűrővizsgálattal felismerhetőek, mert ezek idejében elkezdett kezelésével teljes gyógyulás érhető el. Ha Magyarországon a lakosság legalább hetven százaléka részt venne az egészségügyi ellátórendszer által felkínált szűrővizsgálatokon, a szervezett szűrés bevezetését követő 5-7 éven belül évente mintegy 1500-2000 ember idő előtti halálozása elkerülhető lenne. Ezek azért elég komoly számok, nem?

(egeszseg.hu)

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.