Sokan fogadkoznak év végén, hogy jövőre minden más lesz, majd a lelkesedés néhány hét, hónap múlva lanyhul és a várt eredmény elmarad. Ha komolyan változtatni szeretne, tartsa fejben a következő néhány nagyon egyszerű, de hasznos tippet.


1. Reális célokat tűzzön ki!


Teljesen felesleges például megfogadni, hogy olyan alakunk lesz, mint egy szupermodellnek. Ehelyett sokkal reálisabb, ha azt tűzzük ki célként, hogy pár kilóval csökkentjük a testsúlyunkat vagy az eddiginél kevesebb édességet eszünk.


2. Pontosan definiálja céljait!


Az olyan kijelentések, mint hogy szeretnék vékonyabb lenni vagy sikeresebb szeretnék lenni a munkában, nem jó célok! Túl általánosak és semmitmondóak. Ehelyett igyekezzünk pontosan leírni, hogy mit és hogyan szeretnénk elérni. Ha például a munkában szeretnénk sikereket elérni, akkor fontos tudnunk, hogyan valósíthatjuk ezt meg - több feladatot vállalunk,  beiratkozunk egy továbbképzésre stb.


3. Készítsen pontos menetrendet!


Gondoljunk úgy az elérendő célra, mint egy megvalósítandó projektre. A távolabbi nagy cél eléréséhez sok kis lépés vezet. Dolgozzunk ki egy menetrendet, amely tartalmazza a legfontosabb mérföldköveket, illetve azokat a mindennapi tevékenységeket is, amelyeket meg kell tenni az előrehaladás érdekében. Ne sajnáljuk az időt ennek a kidolgozására, hiszen ez lesz az a vezérfonal, amelyet követnünk kell. Mindig csak a következő lépésre koncentráljunk! Ha az ütemterv valamelyik része nem működik, változtassunk rajta! A kulcs a rugalmasság: ha az egyik módszer nem megfelelő, keressünk egy másikat!


4. Ne legyen dühös magára a kudarcok miatt!


Gyakran nagy változásokat várunk el magunktól, ami sokszor nagyon nehéz. A kisebb megtorpanások szinte kötelezőek a nagyobb változások elérése során. Legyünk türelmesek magunkhoz! Hasznos, ha előre felkészülünk azokra a helyzetekre, amelyek általában problémát szoktak okozni.


5. Vegye igénybe mások segítségét és támogatását!


Sokaknak nehézséget okoz, hogy egyedül kitartsanak a céljaik mellett. Ilyenkor hasznos lehet, ha társat találunk magunk mellé a cél megvalósításában. Ez lehet akár egy szakértő (pénzügyi tanácsadó, edző, pszichológus stb.), családtag, barát vagy akár egy csoporthoz is csatlakozhatunk (például egy futóklub). A többiek támogatása segít abban, hogy a nehézségek esetén is kitartsunk.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.