A Harkányi Kórház fájó szívvel búcsúzik dr. Keszthelyi Bélától, egykori főigazgatótól, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett orvostól. A tudományos téren is elismert, kandidátus szintű klinikus 1977 és 2004 között, több mint negyed évszázadon keresztül látta el a gyógyfürdőkórház főigazgatói feladatait.
2019.09.04.
1977-es kinevezése előtt dr. Keszthelyi Béla tizenhat éven keresztül Pécsett az I. számú Belgyógyászati Klinikán dolgozott, ahonnan, mint adjunktus kapott meghívást a Harkányi Gyógyfürdőkórház főigazgatói feladatainak ellátására.
Vezetői munkásságának fontos eredménye a kórház profil-bővítése, melynek során 1977-ben létrehoztak egy 42 ágyas megyei mozgásszervi rehabilitációs osztályt, majd 1980-ban egy 30 ágyas nappali kórházat nyitottak, ahova a környékbeli bányákból küldték a mozgásszervi problémákkal küzdő betegeket komplex fizioterápiás kezelésre. A hazai és külföldi gyógyturizmus fellendülésének köszönhetően újabb fejlesztések váltak szükségessé, melynek részeként egy modern, minden igényt kielégítő fizioterápiás épületegyüttest hoztak létre. A fejlesztés első ütemét 1986-ban adták át, majd 1990-ben fejezték be a kórház ikonikus kupolás medencecsarnokát. A hazai viszonylatban egyedülálló, süllyeszthető aljzatú medence betegbeemelő szerkezet nélkül is alkalmas nehezen mozgó (bénult, amputált) betegek fürdetésére, tornáztatására.
Kiemelt feladatként tekintett a kórház tudományos tevékenységének erősítésére is, melynek folyományaként 1978-tól jelentős klinikai tudományos profil bontakozott ki a Harkányi Gyógyfürdőkórházban. Kezdetben főként a reumatológia és balneológia tárgyköréből, később a profilok bővülésével a bőrgyógyászat, a nőgyógyászat, a rehabilitáció, a klinikai farmakológia, a klinikai immunológia, a laborató¬riumi vizsgálatok és radiológia területén is kibontakozott a tudományos munkásság, amelyet hazai és külföldi kongresszusokon tartott előadások, illetve szaklapokban megjelent klinikai tanulmányok, diagnosztikai terápiás közlemények tanúsítottak.
A főorvos a Pécsi Orvostudományi Egyetem címzetes egyetemi tanára lett 1990-ben, a Harkányi Gyógyfürdőkórház pedig a rákövetkező évben vált a Pécsi Orvostudományi Egyetem oktató kórházává. 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta dr. Keszthelyi Bélának, az orvostudomány kandidátusának, mint egy 47 éves munkájának elismeréséül.
A Harkányi Gyógyfürdőkórház dolgozói a főorvos gondolataival búcsúzik: „Fő feladatomnak mindig az emberközeli orvosi tevékenységet tekintettem. Vallom azt, hogy orvosnak lenni csak akkor érdemes és jó munka, ha az ember szakmailag folyamatosan képzi magát, emberileg pedig olyan közel marad a beteghez, amennyire csak lehet”.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.