Mozdulj, Nyíregyháza! Ezzel a szlogennel először 2013-ban találkozhattak a nyírség fővárosában élők. Hamar kiderült, a város vezetése komolyan gondolja az egészségre, mozgásra nevelést.

A nyíregyházi önkormányzat minden évben számos ingyenesen igénybe vehető mozgáslehetőséget biztosít kicsiknek, nagyoknak egyaránt, csak élni kell vele. Sokan élnek is, hiszen például a Continental Arénába meghirdetett programokon tele van a küzdőtér, több százan mozognak egyszerre. Minden héten van senior torna, kismama pilates, gymstick, közösségi futás, gerinctorna, mediball, fitt-jóga, zumba. A felsorolás nem teljes, hiszen az év második felében is legalább 22 féle ingyenes lehetőség közül válogathatnak az itt élők.

Legutóbb Katus Attila, majd Béres Alexandra vonzott több száz mozogni vágyót. Gyógytornászok segítségével esés megelőzési mozgásprogram segít az idősödő korosztálynak, akik senior táncra is járhatnak, ha kedvük úgy tartja. A mozgás fokozza a csonttermelést, erősíti az izomzatot, javítja a testtartást. Megfelelő gyakorlatok végzésével megelőzhető a csontritkulás kialakulása. A lehetőséggel egyre több idősebb ember él, hiszen nem csak mozoghat, közösségi életet is élhet a programra érkező.

Volt Bringasziget, amikor a sétálónak úgy tűnt, bármerre mozdul a városban, mindenhol biciklist lát, mintha a város kerékpárra pattant volna egy teljes napon át. És volt Bringapiknik, amikor több ezer kerékpáros tekert ki egészen Tokajig egyszerre. Újdonság volt ősszel a terep akadályfutás Sóstógyógyfürdőn kicsiknek, nagyoknak egyaránt, erdőn, mezőn, strandon át, akár a félmaraton távot teljesítve.

Ebben a városban szinte csak hegyet mászni nem lehet. Ez sem teljesen igaz azonban. Bicikliút köti össze a várost a legközelebbi heggyel, a Zemplén kapujával, Tokaj-Hegyaljával. Csupán 39 kilométert kell tekerni.

Van korcsolyapálya, teniszcsarnok, belvárosi uszoda, futópálya erdőben, tó körül. Bicikliút hálózza be a települést több mint hetven kilométer hosszan. Évente egyszer a város szívében strandröplabda pálya nő ki a tér közepén, egy héten át élményt és mozgást kínálva. Kondiparkok létesültek a tereken szép számmal. A mozgáshoz azonban életmódváltásra is szükség van, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Egészségfejlesztési Irodája pedig hetente több alkalommal is kínál ingyenes szűrési lehetőséget, életmód tanácsadást.

Ebben a városban bárki találhat kedvére való mozgáslehetőséget, és olyan nagyon szét sem kell néznie. Bármerre fordul, biztosan valamilyen sportolási lehetőségbe ütközik. Több ezer itt élő, és versenyekre ide érkező sportolni vágyó mozdul meg Nyíregyházán évente.

 

Fotó: nyiregyhaza.hu

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.