November 14-én 10 és 18 óra között Pécsett a Centrum parkolóban ingyenes szűrővizsgálatokkal várják az érdeklődőket a Diabétesz Világnapja alkalmából. A szűrőbuszon orvosok, dietetikusok és lábápoló szakemberek vizsgálják majd a pécsieket.

Magyarországon megközelítőleg hétszázötvenezren cukorbetegek, de sajnos igen sok a diagnosztizálatlan eset. A WHO adatai szerint az elmúlt harmincöt évben a diabétesszel élők száma a négyszeresére nőtt világszerte. Az esetek kilencven százalékában II-es típusú, azaz nem inzulinfüggő cukorbetegségről beszélhetünk. A II-es típusú diabétesz igen alattomos, mivel gyakran csak akkor okoz problémát, amikor már előrehaladott stádiumba ér a betegség. Nagyon fontos a rendszeres szűrés, különösképpen azoknak, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak. A betegség egyik legfőbb okozója az elhízás, az emelkedett vérzsír szint és az ezekkel összefüggő mozgásszegény életmód.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szűrőbuszán a diabétesz világnapja alkalmából az érdeklődők ellenőriztethetik vércukor űszintjüket, kérhetnek dietetikai tanácsadást, illetve a szakemberek elvégeznek rajtuk érszűkület és neuropátia vizsgálatot is. A pécsi Lélek és élet”ű praxisközösség a Három generációval az egészégért pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően valósítja meg a november 14-i eseményt. A pályázat célja, hogy a nyertes 81 praxisközösségben dolgozó 465 háziorvos még hatékonyabb munkát tudjon végezni egészségfejlesztés és betegségmegelőzés terén a helyiek igényeihez igazodva.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.