Terhességi cukorbetegség bármelyik kismamánál kialakulhat, de nagyobb kockázattal fordul elő a 25 évesnél idősebbek, a túlsúlyos nők és azok között, akiknek a családi kórtörténetükben szerepel a diabétesz.

Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigy termeli, fő feladata pedig a vércukorszint szabályozása. A várandósság alatt csökken a szövetek inzulinérzékenysége, ami a hasnyálmirigyet a szokásosnál erősebb munkára készteti.


A nők 7-8%-ának szervezete a várandósság alatt nem képes megfelelni ennek a fokozott igénynek, emiatt megnő a vércukorszintjük. Ezt az anyagcserezavart nevezzük gesztációs diabétesznek, azaz terhességi cukorbetegségnek, ami jellemzően a második vagy a harmadik terhességi időszakban (trimeszterben) jelentkezik. Az állapotra jellemző, hogy a gyermek születése után általában rendeződik.


Kép: flickr.com/Bethany Brown


Ki számít veszélyeztetettnek a terhességi cukorbetegség szempontjából?


Tulajdonképpen bármelyik terhes nőnél kialakulhat, de nagyobb kockázatúak ebből a szempontból a 25 évesnél idősebbek, a túlsúlyos nők és azok, akiknek a családi kórtörténetükben szerepel a cukorbetegség. Ha megelőző terhesség során már kialakult terhességi cukorbetegség, akkor valószínűleg a többi terhesség alatt is számítani kell a cukoranyagcsere zavarára.


Hogyan ismerhető fel a terhességi cukorbetegség?


A terhességi cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, ezért van szükség a terhes nők szűrésére, ami első lépésben éhgyomri laboratóriumi vércukorvizsgálatot jelent. Ha a nőnek korábban még nem volt terhességi cukorbetegsége és nem állnak fenn kockázati tényezők sem, akkor orvosa a terhesség 24. – 28. hete között végezteti el a terheléses vizsgálatot. Ha a nőnek korábban már volt terhességi cukorbetegsége, akkor a terhesség elején el kell végezni a tesztet. Ha a korai szűrés eredménye negatív, az újbóli vizsgálatra a 24.-28. hét között kerül sor.


Hogyan mutatják ki a terhességi cukorbetegséget?


A terhességi cukorbetegség kimutatása orális glukóz-tolerancia teszttel (OGTT) történik. A vizsgálat során a paciensnek egy speciális cukoroldatot kell meginnia úgy, hogy előtte, és az oldat elfogyasztása után két órával is megmérik a vércukorszintjét. A két vérvétel között enni-inni és dohányozni nem szabad, és sokat mozogni sem tanácsos. Ha a 75 gramm cukrot tartalmazó oldat elfogyasztása után 2 óra elteltével a vércukorszint 7,8 mmol/l feletti, akkor biztosra vehető a terhességi cukorbetegség.


Terhességi cukorbetegségnél a kezelés célja, hogy a kismama vércukorértéke normális szinten (3,5-7,0 mmol/l) maradjon, amit elsősorban megfelelő étrenddel, vagy ha ez önmagában nem elegendő, inzulinnal biztosítanak. A vércukorcsökkentő tablettákat a várandósság alatt nem ajánlják.


A szülést követően a terhesség következtében kialakult inzulinrezisztencia csökken, majd megszűnik, így a szénhidrát anyagcsere javulhat, normalizálódhat. Mivel a terhességi cukorbetegséget követően nagyobb az esély arra, hogy a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség alakul ki, ezért mindenképpen javasolt az évenkénti cukoranyagcsere-ellenőrzés. De a betegség elkerülése érdekében figyelni kell az egészséges táplálkozásra, rendszeres testmozgásra és hosszabb távon állandó, normál testsúlyra is.


Forrás: diabet.hu, Dr. Winkler G., Dr Baranyi É.: Cukorbetegek kézikönyve

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.