Mi az? Magból nő ki, sokat kell vele pacsmagolni, de garantáltan mind egy szemig megeszi, ha elkészült. Ez a csíra, ami ilyenkor egyike a legjobb tápanyagforrásoknak.

RTBG Royal Tasmanian Botanical Gardens


  • Csíráztatáshoz nagyon sokféle magot használhat, mint például a búza, rozs, árpa, zab, borsó, csicseriborsó, bab, lencse, szója, mungóbab, retek, zsázsa, mustár és a lucerna magját.


  • A fényezett, felezett, sugárkezeléssel fertőtlenített magvak és a magtöretek nem csíráznak ki, hasonlóan a csávázott mezőgazdasági vetőmagokhoz és a hibás vagy nem friss magokhoz.


  • Figyeljen arra, hogy a magoknak elég helyük legyen a csíráztatás során, hiszen akár az ötszörösükre is nőhetnek. Csak egy rétegben tegye ezért őket a csíráztató tálba!


  • Egyszerre több fajta magot is csíráztathat egy edényben, de lehetőleg ne keverje a különböző méretű és csírázási idejű magokat! A lucerna jellemzően hat naposan a legjobb, a napraforgó, a köles és a retek 4-5 naposan, a mungóbab és a búza 2-3 naposan, a lencse pedig 2 naposan.


  • Néhány csíra, mint például csicseriborsó és mungóbab csírája nehezen emészthető fehérjéket tartalmaz, ezért ezeket a főként hüvelyes csírákat csak hőkezelés után egye meg!


  • Az ideális fénymennyiség is eltér magonként, általában a nagyobb méretű magokat (például a babféléket) sötétben, a kisebbeket (mint például a búzát) indirekt fényben érdemes csíráztatnia!


  • Az áztatási idő a vízhőmérséklettől és a magtól is függ, így például a rukkola és a zsázsa magjait ne áztassa túl hosszan, elég, ha egyszer leöblíti, és csírázásig csak permetezéssel nedvesíteni őket.


  • A csírák vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben gazdagok. Sötét helyen a csírák világos színűek és B2 vitaminban dúsak, míg világos helyen zöldek és C vitaminban gazdagok lesznek. A csírázó mag tápanyagtartalma a gyökérrendszer fejlődésével csökken, ezért a legjobb, ha ezt megelőzően eszi meg őket.

 

  • A csírákat fogyaszthatja magában, szendvicsben, salátában, főzelékben, zöldségkrémben, levesben, vagy éppen joghurtba keverve, de egyszerűen rászórhatja az ételre  akár díszítésként. Ledarálva feldobhatja a lisztkeverékeket, a tésztákat, a süteményeket is. Nyugodtan engedje szabadjára a fantáziáját!


 


 

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.