Az OETI immár hatodik alkalommal rendezi meg a vízfogyasztást népszerűsítő Happy-hetet az iskolák számára. A cél az, hogy a gyerekek számára biztosítva legyen az ingyenes vízvétel lehetősége, s hogy a vízfogyasztás növelésével párhuzamosan csökkenjen a cukrosüdítő-bevitel. Egy felmérés szerint a magyar gyerekek nem isznak elég vizet.

Idén is meghirdeti ivóvíz-fogyasztási kampányát a magyar általános iskolák számára az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI); március 23. és 27. között a gyerekek az OÉTI által kidolgozott, kreativitást, ügyességet igénylő feladatok, játékos programok és interaktív oktatóanyag segítségével ismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal.


Ez a cél


A hatodik alkalommal meghirdetett vízfogyasztást népszerűsítő Happy-hét célja, hogy minden iskolában a mosdón kívül is biztosítva legyen a gyerekek számára az ingyenes vízvétel lehetősége, valamint, hogy a vízfogyasztás növelésével párhuzamosan csökkenjen a cukrosüdítő-bevitel és ezáltal a gyermekkori elhízás előfordulásának gyakorisága – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.


A program egy hete alatt a tanulók a gyakorlatban is megtapasztalhatják a vízfogyasztás előnyeit: az OÉTI közreműködésével az iskolák nagy részét vízforgalmazó vállalatok látják el ballonos vagy palackozott vízzel, máshol az iskolai étkezőbe, osztálytermekbe kihelyezett, vízzel telt kancsók és egyéb megoldások révén biztosítják a mosdón kívüli vízvételt.


Elindult a regisztráció


Közölték: a kezdeményezéshez csatlakozni kívánó általános iskolák regisztrálása már elindult, és a programot sikeresen teljesítő iskolák nyereményjátékon vesznek részt. A Happy-hét fődíja egy harminc tanuló részére szervezett, játékos oktatással egybekötött főzőtanfolyam, és a program résztvevői között egy milánói expólátogatást is kisorsolnak. Jelezték: a program aktualitását idén a Milánói Világkiállítás egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó filozófiája is erősíti; a május 1. és október 31. között megrendezendő nemzetközi eseményen a víz kiemelt helyen szerepel a tematikában.


A tavalyi vízfogyasztást népszerűsítő programhoz összesen 144 oktatási intézmény több mint 43 500 tanulója csatlakozott, és a Happy-hét hosszú távon is eredményesnek bizonyult: a diákok egészségesebb folyadékfogyasztási szokásokat alakítottak ki, az évek során több iskolában beszüntették a cukros üdítők árusítását és a szülők segítségével ivókutakat, ballonosvíz-adagolókat helyeztek ki – írták. Az intézmények jelentkezését legkésőbb 2015. február 27-ig várják a happyhet@oeti.antsz.hu címen.


Kevés vizet isznak a gyerekek


Egyébként egy reprezentatív kutatásból szerint a magyar gyerekek nem isznak elég vizet. A 4 és 10 év közötti korosztály ötödét fenyegeti a dehidratáció veszélye.Miért fontos, hogy elég vizet igyunk?


Az emberi test 50-60 százalékát víz alkotja, ami a szervezetben élettanilag igen fontos szerepet játszik, hívta föl a figyelmet korábban az egeszseg.hu. Biztosítja a vérkeringést, befolyásolja a vér összetételét, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldását, szállítását és biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét is. Ennek az összetett működésnek a zavartalansága a folyadékfelvétel és a folyadékleadás egyensúlyával biztosítható. Az egyensúlyi állapotot több tényező is befolyásolja, mint például az aktív sporttevékenység, a nehéz fizikai megterhelés, az éghajlat, a külső hőmérséklet, a szauna, a sírás, a láz, a hasmenés vagy éppen a hányás. Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen – akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt –, a szervezet kiszárad (dehidráció). Már 2 százalékos folyadékvesztés esetén is csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképesség, megjelennek az első tünetek, mint a fejfájás, a koncentrálóképesség csökkenése vagy a szomjúság.


Forrás: MTI/egeszseg.hu

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.