Az influenza szezon tágabb időszaka novembertől március végéig tart. A hűvös, nyirkos, párás környezet jelenti a legkedvezőbb feltételeket a kórokozók szaporodásához. Dr. Szekeressy Zsuzsannával, a Jávorszky Ödön Kórház higiénikus főorvosával beszélgettünk a megelőzés lehetőségeiről.

– Az influenza és a nátha is egyaránt cseppfertőzéssel terjed, vírusok okozzák, mi a különbség köztük?

– A nátha esetében rövid, két-három napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek, amelyek fokozatosan fejlődnek ki. Általában enyhe torokfájás, hőemelkedés, tüsszögés, orrdugulás és gyors gyógyulás jellemzi a betegséget. Az influenzánál viszont a tünetek hirtelen jelennek meg, és órákon belül rosszabbodnak. Rendkívül erős torokfájás jellemzi. A szervezet lázzal próbálja elpusztítani a vírust, ezért magas lázzal, gyakori köhögéssel jár. Tüsszögés ritkábban fordul elő és 1-2 hét után következik a gyógyulás.

– Nem lehet eleget beszélni az influenzajárvány előtti és alatti megelőzésről, illetve az oktatásról…

– Fontos tudni, hogy az influenza megelőzésére a jelenleg rendelkezésünkre álló módszerek közül a védőoltás a leghatékonyabb. Legjobb már kora ősszel beadatni, mivel a védettség kialakulásához két-három hétre van szükség.  A vírus ráadásul igen fertőzőképes, gyorsan terjed a szervezetben. Szövődménye lehet arcüreggyulladás, hörghurut és a legnagyobb veszélyt jelentő tüdőgyulladás. Az utóbbi szövődmény miatt az influenza életveszélyes is lehet. A védekezés fontos része az immunrendszer erősítése, mert a vitaminhiány, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód mind-mind gyengíti az emberi szervezet védekezését a fertőzésekkel szemben. Az egészséges életmód viszont erősíti a szervezet védekező rendszerét. Ez nem feltétlenül elég a fertőzések kivédéséhez, de segíti a gyorsabb gyógyulást. Az influenzás beteg köhögéssel és tüsszentéssel a fertőzéshez elegendő mennyiségű vírust ürít a környezetébe. A betegség lappangási ideje 18-72 óra, ezen idő alatt a fertőzött személy már maga is terjeszti a vírust.  Ennek megfelelően járvány idején ajánlott kerülni a zsúfolt, zárt tereket, ahol nagyobb a fertőzés átadásának valószínűsége. A szerencsére a külső környezetben a vírusok hamar elpusztulnak, a csíraszám csökkentéséhez elegendő a gyakori szellőztetés. Használjunk zsebkendőt tüsszentéskor, köhögéskor. A vírusok megtapadnak a tárgyak felületén és azok megérintésével a kézre, a szájba, orrba kerülhetnek. Így könnyen bekövetkezhet a fertőzés például a kilincseknek, a közlekedési eszközök kapaszkodóinak, a bevásárló kocsik fogantyúinak érintésével. Arra is figyeljünk, hogy kezünkkel ne nyúlkáljunk a szemünkhöz, a szánkhoz, az orrunkhoz, ugyanis a nyálkahártyán keresztül hamar a szervezetünkbe kerülhetnek a kórokozók. A megelőzés szempontjából tehát a legfontosabb a kézhigiéne, azaz a helyes kézmosás. Folyó vízzel és szappannal, legalább 20 másodpercen keresztül végezzük. Nem elegendő hangsúlyozni, hogy a rendszeres és alapos szappanos kézmosás elengedhetetlen étkezések előtt, továbbá mosdóhasználat előtt és után is. A gyerekeknek már egészen kicsi korban meg kell tanítani a helyes kézmosás szabályait.

– A váci kórház minden osztályának bejáratánál találkoztunk kézfertőtlenítő automatákkal. Miért fontos ez?

– Kórházunkban a beteg belépési pontoknál helyeztünk el kézfertőtlenítési lehetőséget a látogatók számára. Ezek szenzoros adagolók, alá kell tartani a kezeket és megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőszer kerül a kézre. Ezt egyenletesen be kell dörzsölni a kéz bőrébe. Mindenkit arra bíztatunk, hogy a kórházba való be és kilépéskor is használja. Így tudjuk védeni saját magunkat és a kórházban fekvő hozzátartozónkat is.

– Hogyan zajlik az élet egy kórházban influenzajárvány idején? Hogyan tudják védeni a betegeket?

– Az influenza vírusok sokkal veszélyesebbek a kórházban fekvő betegekre nézve. Az itt ápolt betegek többsége ugyanis, valamilyen betegség miatt került felvételre, immunrendszerük gyengült. Tudjuk, hogy az influenzavírusok megbetegítő képessége sokkal nagyobb a gyengült immunrendszerű betegeknél. Ennek értelmében kérjük, hogy a látogatási tilalmat mindenki vegye komolyan a saját és más emberek kórházban fekvő hozzátartozóinak védelme érdekében. Ne legyünk elégedettek magunkkal, hogy ki tudjuk játszani a látogatási tilalmat, hiszen ezzel komolyan veszélyeztetjük a bent fekvő betegek gyógyulását. Minden egyéb óvintézkedés szakmai protokollok, ajánlások szerint történik. Ennek megfelelően például elkülönített kórtermek állnak rendelkezésre az osztályokon arra az esetre, ha valaki influenzás. A gyakoribb kézmosás, ágyneműcsere, szellőztetés pedig még nagyobb hangsúlyt kap a fekvőbeteg osztályokon, mint általában.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.