Labdával játsszák, de nem lehet rúgni. Kosárra dobják, de nem lehet pattogtatni. Kézről kézre adják, de tilos a test-test elleni küzdelem. A korfball igazi labdajáték-különlegesség, ami a férfiak és nők egyenlőségére, egymás tiszteletére, igazi csapatmunkára és gondolkodásra is tanít.

Hallott már a korfballról? Még nem? Pedig a korfball története 110 évre nyúlik vissza, amikor is Nico Broekhuysen amszterdami testnevelő tanár megalkotta a szabályokat. Broekhuysen szintén magénak vallhatta azt a nézetet, hogy a sport nemcsak a testnek, hanem a léleknek is fontos. Ízig-vérig tanáremberként ugyanis a mozgás öröme mellett egymás elfogadását, a férfiak és nők egyenlőségét, a testi erő helyett pedig az összjáték fontosságát is szerette volna a diákjaiba plántálni.


Kép: flicker.hu/Arthurrichards77


A korfball igazi labdajáték különlegesség, hiszen a labdát a focitól eltérően nem lehet rúgni, a kosártól eltérően nem lehet pattogtatni, a kézilabdával szemben pedig itt semmiképpen nem érhet test a testhez.


Ez egy olyan labdajáték, amit a világon egyedülálló módon egy csapatban és azonos szabályok szerint játszanak együtt fiúk és lányok. A nyolc játékosból álló csapatban mindig négy férfi és négy női játékos küzd egymás mellett, akikre a másik csapatból azonos nemű védő jut. Ilyen módon ugyanis a testi erőről az összjátékra és a taktikázásra került át a hangsúly.


A korfballt téglalap alakú pályán játsszák, ami két egyenlő nagyságú térfélre oszlik. Mindkét térfélen egy-egy kosár található, ami egy 3,5 m magas rúd tetejére kerül. Pontot - azaz korfot - úgy lehet szerezni, ha egy játékos bedobja a labdát az ellenfél kosarába. A játékosok fele támad, a többiek pedig védekeznek, de ha betalálnak (azaz korfot dobnak), akkor új szerepben is helyt kell állniuk. Akik idáig védekeztek, azok ezután támadni fognak, a támadóknak pedig védekezésben kell megmutatniuk az ügyességüket.


De hogy hogyanis néz ki ez a gyakorlatban? Ez a rövid oktatóvideó megmutatja:Ön is kiszeretné próbálni ezt a játékot? Akkor jöjjön el Ön is a Mozgás Éjszakájára, és június 28-án Budapesten, a Műcsarnok oldalában akár már korfot is dobhat!


Forrás: Magyar Korfball Szövetség

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.