Minden leendő szülőnek van egy ideális elképzelése a születendő gyermekéről. Eszerint ő lesz a világon a legszebb, legokosabb, legtökéletesebb kisbaba. De mi történik akkor, ha a kis jövevény „más”, mint a többiek?

alvas<em>01


Más gyermek születik


Amikor kiderül, hogy „valami nincs rendben”, a gyönyörűen felépített kép fájdalmasan gyorsan törik össze. Pszichológiai értelemben ilyenkor egyfajta gyászreakció következik be. A szülőknek el kell gyászolniuk a gyermekükről dédelgetett ideális képet, és meg kell tanulniuk megküzdeni az újonnan adódó nehézségekkel, amelyekre korábban nem volt idejük felkészülni.  Idővel rácsodálkoznak arra, hogy a gyermekük, még ha nem is olyan, mint amilyennek várták, a maga egyedi módján csodálatos, és az övék.


A fogalmak labirintusában


 A szakértők  sajátos nevelési igényű gyermeknek nevezik azokat, akik fogyatékossággal küzdenek a mozgás, az érzékelés vagy  a beszéd terén.  Halmozott fogyatékosságról akkor beszélnek, ha  több fajta fogyatékosság egyszerre jelentkezik. A speciális nevelési igényűek csoportjába tartoznak még az autizmussal vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral élő gyermekek is. A családok hasonló nehézségekkel küzdenek  a helyzet elfogadásáig a veleszületett rendellenességgel született baba esetén is.


A szülőpár


 A szülők, a köztük lévő kapcsolat, kommunikáció, érzelmi viszony miatt meghatározzák az egész család légkörét. Ezért fontos, hogy a nehéz élethelyzetekben, az újdonsült édesanya és édesapa  forduljanak egymás felé, és beszéljenek nyíltan egymással.


Míg a nőkben az anyai ösztön, és a kötődés egyértelműen kialakul már a terhesség ideje alatt, a férfiaknak meg kell szokniuk az apaszerepet. Mivel a férfiak számára érzelmekről beszélni nehezebb, ezért gyermekük elfogadásához számukra általában több idő kell, mint az édesanyáknak.


Segít, ha megértéssel és türelemmel fordulunk a helyzethez és párunkhoz! Mindenkinek időre van szüksége a feldolgozásához, és elfogadásához. Ezt ne tekintsük elzárkózásnak !


Az édesapáknak nagy segítséget jelenthet, ha bevonjuk őket a gyakorlati problémák megoldásába. Számos olyan eszköz létezik, amit leleményes apukák találtak ki és építettek meg mozgásszervi vagy érzékszervi fogyatékossággal élő gyermekük számára megkönnyítve ezzel a hétköznapokat! Az apáknak visszaadja az önmagukba vetett hitüket, ha a gyakorlatban is tudnak tenni valamit a helyzet javításáért, az édesanyáknak pedig óriási segítség az az érzés, hogy nincsenek egyedül.


A testvérek


 A sajátos nevelési igényű gyermekek testvérei is nagy odafigyelést igényelnek, amely szintén a szülők feladata. Nem lehet elvárni tőlük, hogy egészen kis gyermekként egy felnőtt felelősségtudatával szorítsák háttérbe saját igényeiket és érzelmeiket. Sok esetben nehéz elfogadniuk, hogy testvérüket kivételes bánásmód illeti, nem vonatkoznak rá a szabályok, és a családi kötelezettségek. Segítséget kell ahhoz kapniuk, hogy megérthessék az emiatt  lelkükben dúló érzelmi viharokat, különben fennáll a veszélye, hogy azokat önmaguk ellen fordítják. A gyerekek együttműködése legjobban akkor nyerhető meg, ha azt is világossá teszik számukra, hogy ők miben tudnak segíteni a családnak.


Nagyszülők és a tágabb család


 A tágabb család és a nagyszülők támogatása, gyakorlati segítsége sokat jelenthet a nehéz időszakokban. A szülők sokszor nehezen beszélnek a tágabb családdal a gyermekük másságáról és a saját nehézségeikről. Így  azonban csak elszigetelik maguktól mindazokat, akikre számíthatnának. A rokonság sokszor csak tapintatból nem érdeklődik, hiszen nem akarnak tolakodónak tűnni. A szülők ezt  sokszor elzárkózásként értelmezve nem kérik később a segítségüket. Ezzel szemben számos családban, a jó kommunikációnak köszönhetően a sajátos nevelési igényű kisbaba érkezése járul hozzá a nagyszülők és szülők közötti  konfliktusok rendezéséhez.


Mi segítheti az elfogadást?


 -        Ha  a családtagok között erős az összetartás.


-        Ha nyílt a kommunikáció a fájdalomról és nehézségekről is.


-        Ha a szülőpár megosztja egymás között a feladatokat.


-         Ha  a család egyaránt kommunikál a szakemberekkel, és a tágabb rokonsággal.


-         Ha rendelkezésre állnak a gyermeket fejlesztő, és a családot szükség esetén mentesítő ellátások

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.