Levegő nélkül nincs élet. Testünk oxigénellátásáról a tüdő gondolkodik. Nézzük, hogy működik.

Az emberi szervezet működéséhez alapvetően két dologra van szükség: tápanyagra és oxigénre. Mivel a testünk legtöbb sejtje megállás nélkül dolgozik, az állandó munkához folyamatos energiaellátásra van szükség. A különböző tápanyagokból energia lesz, azonban ahhoz, hogy ez a folyamat megtörténjen, szerveinknek a szintén életfontosságú oxigénre is szüksége van, amit a környezetünkből légzőszervünk központja, a tüdő biztosít. Nem véletlen, hogy az oxigén hiánya az emberi testben visszafordíthatatlan károsodásokat, akár halált is okozhat.

A gázcsere központi páros szerve a két félből álló, a mellüregben helyet foglaló tüdő, halvány rózsaszínű, szivacsos szerkezetű, kúp alakú szerv, amely egy savós vékony hártyával, a mellhártyával fedett. A bal tüdő két felső és alsó lebenyből, míg a kissé nagyobb jobb tüdő három, felső, középső és alsó lebenyből áll. A bal tüdő harmadik lebenyének helyét a szív „foglalja el”. A tüdőnek négy felszíne van: tüdőcsúcs, bordai felszín, rekeszi felszín és a gátori felszín. A gátorüreg, ami a két tüdő felet elválasztja egymástól. Itt található a szív, a nyirokcsomók, a légcső és a nyelőcső, valamint idegek és nagyerek is.

A szervezetünk életben tartásához szükséges megfelelő mennyiségű oxigént a rekeszizom folyamatos működésének köszönhetően légzéskor juttatjuk be a testünkbe. A levegőben található oxigén az orron vagy a szájon, majd a garatot és a gégét érintve a légcsövön keresztül jut a tüdőbe, ott a fordított V alak elágazású két főhörgőbe, majd a faágszerű elágazásban lévő hörgőkbe, ezt követően a hörgőcskék hálózatába és a léghólyagocskákba, végül a léghólyagocskákat behálózó erek és hajszálerek hálózatába.

A belégzéskor a tüdők kitágulnak és megtelnek oxigén dús friss levegővel. A beszívott oxigén a léghólyagocskákat övező hajszálerek vékony falán bekerül a véráramba, a vér eljuttatja a szervekhez, majd megtörténik a gázcsere és a szükséges oxigén eljut a sejtekhez. Az energiatermelés következtében az elhasznált gáz, vagyis a széndioxid szintén a léghólyagocskákon keresztül távozik a tüdőből és a szervezetből.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.