Az iparilag feldolgozott növényi zsiradékokat az élelmiszeripar a könnyebb kezelhetőség érdekében fejlesztette ki és kezdte el használni. Ennek azonban komoly ára van az egészségünkre nézve – érdemes tehát jól megnéznünk, hogy a polcról leemelt termék pontosan milyen növényi zsírokat tartalmaz.


Mik azok a transz-zsírsavak?


Növényi zsiradékokat azért kezdett el használni az élelmiszeripar sok évvel ezelőtt, hogy kedvező módon helyettesítse az állati eredetű zsírokat. Bizonyos kezelések – mint például a hidrogénezés – azonban épp ezeket a kedvező élettani hatásokat ássák alá. A mesterséges transz-zsírsavak növényi olajok részleges hidrogénezésével előállított vegyületek.


Miért károsak a transz-zsírsavak?


Bevezetésük után hamarosan vizsgálni kezdték a mesterséges transz-zsírsavak szervezetre kifejtett hatásait. Az utóbbi évek kutatásaiból kiderült, hogy a transz-zsírsavak a következő egészségügyi problémákkal állhatnak összefüggésben:

  • szív- és érrendszeri megbetegedések (például szívinfarktus, agyvérzés, érelmeszesedés)
  • cukorbetegség
  • gyulladásos folyamatok
  • egyes daganatos megbetegedések
  • hasi elhízás
  • Alzheimer-kór
  • meddőség

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) hivatalos álláspontja szerint „a lehető legkevesebbet” fogyasszunk mesterséges transz-zsírsavakból, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt az irányelvet vallja, hogy napi két gramm lehet a maximálisan bevitt érték.



Hogyan ismerhetjük fel őket?


Ha egy termék összetevői között a „részlegesen hidrogénezett növényi olaj, zsír vagy zsiradék" kifejezéseket látjuk, joggal gyanakodhatunk arra, hogy mesterséges transz-zsírsavat tartalmaz. Manapság sajnos rengeteg ilyen termék áll az élelmiszerboltok polcain, így az alábbi terméktípusok címkéit mindenképpen érdemes tüzetesen megnézni, mielőtt a kosarunkba tennénk őket:

  • csokoládé, bevonó masszák, csokifigurák, szaloncukor
  • édes kekszek, nápolyik, teasütemények
  • sós kekszek, krékerek, chipsek
  • müzli, müzliszelet, gabonapehely
  • gofri, pattogatott kukorica
  • egyes étkezési margarinok
  • levesporok
  • pékáruk, tésztafélék, egyéb péksütemények  
  • habporok, kávéfehérítők, instant kávék, kakaós italporok, pudingporok
  • majonézek, salátaöntetek

Tovább nehezíti dolgunkat a tény, hogy gyakran cukrászatok és gyorséttermek is használnak olyan ipari zsiradékokat, amelyek jelentős transz-zsírsav tartalommal bírnak. Ezeket sajnos tényleg nehéz kiszűrni, hiszen a cukrászdák, pékségek, illetve gyorséttermek ritkán tüntetik fel tételesen és jól látható módon termékeik hozzávalóit. Az ilyen csomagolatlan termékek esetén bátran kérdezzük meg az eladót, hogy milyen zsiradékkal készült.


Hamrosan azonban hatályba lép majd egy olyan szabályozás Magyarországon, amely törvényileg kötelezi az élelmiszeripari szereplőket arra, hogy maximalizálják a termékeikben található transz-zsírsavakat mértékét. Remélhetőleg e szabályozás és a vásárlók tudatossága együttesen csökkenteni fogja a fent említett betegségek előfordulási arányát – mint ahogy az Dániában és Ausztriában történt egy hasonló rendelet bevezetése után.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.