Biciklizés, strandolás és bandázás a grundon a haverokkal, csajos programok a barátnőkkel. A nyár a gondtalanságról, a pihenésről kellene, hogy szóljon a tanulásban kifáradt gyermekeink számára. A gondtalanság azonban gyakran figyelmetlenséggel párosul a gyerek, a szülő, nagyszülő részéről is. A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályán nyaranként mindig nagyüzem van.
2019.07.04.
Ilyenkor sok a kerékpáros vagy egyéb közlekedési baleset, a szünidő beköszöntét a szakrendelőkön megjelent kis páciensek számával is szinte azonnal érezni lehet. Naponta 5-6 gyermekkel többet látnak el a szokásostól jelenleg, de még csak most indul be igazán a nyár.
– Ha a gyerekekre leselkedő veszélyekről beszélünk, a legsúlyosabb a koponya- vagy hasi sérüléssel járó baleset, a kisebb horzsolások szerencsére nem jelentenek komoly kockázatot, de kellemetlenek – mondja dr. Dicső Ferenc a gyermekosztály vezető főorvosa, aki azonnal hozzáteszi: a gyerekek szertelenségéből, vagánykodásából fakadóan sok a borulás biciklivel, rollerrel, akár gördeszkával, nem egy ilyen esetben hasnyálmirigy-repedéssel kezeltük a sérültet. Veszélyt jelent az is, hogy a gyerek akár szülői vagy nagyszülői felügyelet nélkül játszik kint az udvaron. Most is fekszik intenzív osztályon olyan kisbeteg, akinek egy udvari esés következtében megrepedt a veséje. Sok a csellengő gyermek, 10-12 évesek vannak felügyelet nélkül. Sajnos, most is kezelünk olyan kis sérültet, akit autó ütött el.
– Bár az idei nyáron még szerencsére nem volt, de az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy nem telik el úgy év, hogy vízbefulladásos esettel ne találkoznának az osztályon, s jellemző, hogy minden tiltás ellenére a gyerekek felhevült testtel ugranak a vízbe, ami ritmuszavart válthat ki. Már felnőtteknek sem ajánljuk a gyakori napozást, de az egy éves kor alatti babákat tilos a tűző napra vinni! – hangsúlyozza a főorvos, és hozzáteszi, mint minden esetben, de gyermekkorban és időskorban hangsúlyozottan nagyon oda kell figyelni a folyadékpótlásra, a hőguta a kiszáradás életveszélyes is lehet. A kicsi gyerek játszik, nem érez szomjúságot, de a szülő felelőssége ezt figyelemmel kísérni! Élvezzék a strandolást, de körültekintően - folytatja a főorvos -, nem győzőm elégszer hangsúlyozni a szülői felelősséget nem csak abban, hogy vízparton, de medencében se hagyjuk egyedül vagy kis társaival a gyerekeinket, de egyre inkább oda kell figyelni a nap okozta égési sérülésekre is. Ne válogassanak a napkrémek közül, a legerősebb ötvenes faktorszámtól kevesebbel ne kenjék be a gyermek testét. A kicsik bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, vékonyabb, a bőrvédekező mechanizmusa még fejletlenebb. Két éves kor alatt kötelező a kicsikre sapkát, kendőt adni, de az arcot leginkább árnyékban tartó kalap lenne a legcélszerűbb viselet, könnyű, testet takaró ruhával együtt.
És itt vannak a rovarok! Egyre gyakoribbak a méhek által okozott csípések, melyek súlyos anaphylaxias reakciót is kiválthatnak, ilyen esetekben érdemes a legközelebbi orvosi rendelőt felkeresni. Ma már mindenhol jelen vannak a kullancsok. Ha a szülő észreveszi, hogy kullancs van a gyermeke testében, azt minél hamarabb szakszerűen el kell távolítani – figyelmeztet Dicső Ferenc. A veszélyt az jelenti, hogy a vérszívó állat megfertőzheti a gyermeket Lyme-kórral, valamint a nemritkán nagyon súlyos károsodást okozó vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladással is, ám ez utóbbiak védőoltással megelőzhetőek.
A nyáron leselkedő veszélyek sorát azonban még tovább sorolja főorvos, aki szerint a meleg hónapokban a gombamérgezések is nagy problémát jelentenek, a leszedett gombát felelőtlenség megfőzni és a családdal elfogyasztani akkor, ha azt hivatásos gombaszakértő nem vizsgálja be. Egyre több az olyan növény is, ami allergiát okoz, viszketést, ezeket sem szabad elbagatellizálni! Sok kicsi gyerek mosatlanul eszi meg a gyümölcsöt vagy kérdezés nélkül szakít le a fáról egy rámosolygó, de megpermetezett gyümölcsöt. Ilyenkor akár kisebb, nagyobb fokú mérgezéses tünetek is kialakulhatnak.
Ha tisztában vagyunk a veszélyekkel, és mi, felnőttek odafigyelünk gyermekünkre vagy a ránk bízott kicsikre, a nyár gondtalan, felhőtlen és pihentető lesz.
Fotó: Kovács Ádám

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.