A folsav egy B-vitamin , amire a testünknek minden nap szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon. Csökkentheti a kockázatát a szívbetegségeknek, a vastagbél daganatnak és az agyvérzésnek.

Ha még a baba vállalása előtt elkezdi szedni a folsavat, nagymértékben csökkentheti az esélyét annak, hogy a születendő gyermekének olyan veleszületett rendellenessége alakuljon ki, ami az agyat és a gerincet érinti.


A folsav segít a magzat idegcsövének megfelelő kifejlődésében, ami azért fontos, mert később ebből alakul ki az agy- és a gerincvelő. Az agyat és gerincet érintő veleszületett rendellenességeket összefoglalóan idegcsőzáródási rendellenességnek nevezzük. Az egyik leggyakoribb ilyen rendellenesség a nyitott gerinc vagy más néven Spina bifida, ami a vezető oka gyermekek körében a bénulásoknak.


A szakemberek ajánlása szerint, minden fogamzóképes korú nő mielőtt várandós lesz, kezdjen el 400 mikrogram folsavat szedni minden nap. Az idegcsőzáródási rendellenességek kialakulásának esélye ezzel felére csökkenthető.


shutterstock</em>131910776


Ugyan a folsav megtalálható a legtöbb élelmiszerben, de nehéz a megfelelő mennyiséget kizárólag étkezéssel bevinni a szervezetbe. Például párolt spenótból ahhoz, hogy az ajánlott 400 mikrogrammos bevitelt elérjük, naponta 35-40 dkg kellene megennünk. Ezért, hogy biztos legyen abban, hogy a szükséges mennyiséget bevette, szerezzen be olyan multi-vitamint, amely 400 mikrogram folsavat tartalmaz. A folsav nem vényköteles gyógyszer, tehát elég, ha a gyógyszerész tanácsát kéri ki, hogy a pénztárcájának megfelelő vitamint vehesse meg.


Abban az esetben, ha epilepsziás, cukorbeteg, vagy a családban már előfordult idegcsőzáródási rendellenesség, akkor több mint 400 mikrogram folsavra lehet szükség. Ezért beszéljen az orvosával vagy egy egészségügyi szakemberrel mielőtt gyermeket vállalna.


Tartsa észben…

  • Minden nap vegyen be 400 mikrogram folsavat tartalmazó multi-vitamint.
  • Egyen folsavban gazdag élelmiszereket, zöld leveles zöldségeket, babot, lencsét, mogyorót, spárgát, borsót és folsavval dúsított gabona készítményeket.
  • Kérdezze meg orvosát, ha valamiben nem biztos, vagy úgy érzi, hogy segítségre van szüksége.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.