Azt szeretem magamban, hogy … Azt szeretem benned, hogy… Ezek a mondatok ritkán hagyják el a szánkat , pedig bizonyos esetekben még az életünket is megváltoztathatják. A Mozgás Éjszakáján több százan üzentek valami kedveset maguknak, szerelemüknek vagy barátaiknak.

A Mozgás Éjszakáján stressz-szintméréssel és lelki tanácsadással is találkozhattak azok, akik ellátogattak az Országos Egészségfejlesztési Intézet sátrába június 28-án. A kérdőíves stresszmérés és személyes tanácsadás mellett három interaktív foglalkozással is készült az OEFI csapata. Ezekkel a játékokkal a szervezők sok ember arcára csaltak mosolyt a hosszú éjszaka, de még a következő napok folyamán is.


Azt szeretem magamban, hogy…


A sátor mellett két üzenőfalat állítottak fel a szervezők, az egyik az „Azt szeretem magamban, hogy…”, a másik pedig az „Azt szeretem benned, hogy…” feliratot viselte. Az első falon tehát azt írhatták meg nekünk és a nagyvilágnak a résztvevők, hogy mi az, amit legjobban értékelnek önmagukban. A leggyakoribb üzenetek a következő témákban születtek: humorérzék, kitartás, önbecsülés, életöröm, társas támogatás.


Néhány példa az üzenetek közül:


IMG</em>20140629<em>002341</em>471


A sok jókedvre, életörömre, illetve kitartásra utaló mondat nem véletlenül született. Egy ilyen hatalmas sportrendezvényre nagy eséllyel olyan emberek mentek el, akik eleve nyitottak az újdonságokra és hajlamosabbak az örömöt keresni a mindennapjaikban. Ezenkívül a rengeteg ember, a mozgás és a kellemes idő mind-mind a felszabadultságot, életörömöt, humort és pozitív érzéseket hívtak elő az emberekből.


De hogy miért is olyan fontos, hogy ismerjük saját jó tulajdonságainkat? Pozitív személyiségjegyeink felderítésével reálisabb és teljesebb képet kaphatunk önmagunkról és jövőbeni szituációkban előre tudhatjuk majd, hogyan fogunk reagálni rájuk. Az egészséges önreflexió segítségével negatív élethelyzetekben is megtudjuk látni erősségeinket, ami nagyban segítheti azt, hogy meg tudjunk küzdeni az adott problémával. Természetesen az is hasznos, ha mások számára is kiderül, mik az erősségeink. Közös munkában például jól jön, ha munkatársaink tudják, miben fordulhatnak hozzánk, és hogy miben erősíthetjük a csapatot.


Azt szeretem benned, hogy…


A másik paraván arra volt hivatott, hogy egy tetszőleges ismerős jó tulajdonságát ismerjük el nyilvános üzenet formájában. Vicces és persze megható mondatok, gondolatok születtek. A leggyakoribb témák a következő voltak: elfogadás, humor és gondoskodás.


Itt van pár üzenet a fenti témákban:


WP</em>000144


A bizalom és gondoskodás témaköreiben született magas számú üzenetek egyik oka az lehet, hogy egy támogató másik fél jelenléte, illetve az általa nyújtott elfogadás tudata nélkülözhetetlen emberi szükséglet. Ehhez természetesen még kapcsolódik az a létfontosságú tudat, hogy az életünkben fontos emberek a nehéz helyzetekben is támaszt nyújtanak számunkra.


Azért fontos elismerni környezetünk jó tulajdonságainkat, mert alapvetően arra vagyunk hajlamosabbak, hogy a negatív személyiségjegyeket jelezzük vissza hamarabb másoknak. Egy-egy kedves pozitív mondat azonban sokáig elkísérheti a másikat, illetve erősítheti a velünk és más emberekkel fenntartott kapcsolatait is.


Kívánj valamit!


A harmadik interaktív foglalkozásban a résztvevők egy papírhajóra írhatták fel titkos kívánságaikat, esetleg fogadalmaikat, és ezeket vízre bocsáthatták. És hogy miért is hasznos, ha megfogalmazzuk vágyainkat és céljainkat, és esetleg ezeket még papírra is vetjük?


Egy megfogalmazott és leírt célkitűzés erősítheti a szándékunkat és a motivációnkat, hogy végre is hajtsuk, amit elterveztünk. Azzal, hogy leírjuk és így formába öntjük gondolatainkat, az azt megerősödve vissza fog hatni ránk.


IMG</em>20140628<em>225836</em>833

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.