Bár a halak majdhogynem a szupertáplálékok csoportjába tartoznak, valahogy mégsem becsüljük meg őket igazán. Legalábbis itthon. Utánajártunk mennyi halat fogyaszt a világ, és mennyit mi, magyarok.

Mit tartalmaznak a halak?


A halak fogyasztása nemcsak aktuális trend a gasztronómiában, hanem számos kutatás is alátámasztja, hogy rendszeres fogyasztásával betegségek előzhetőek meg, illetve hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez is.


Halak különböző arányban a következő tápanyagokat tartalmazzák:


    <li>teljes értékű fehérjét</li>
    <li>vitaminokat</li>
    <li>ásványi anyagokat</li>
    <li>kedvező zsírsavösszetétele és</li>
    <li>omega-3 zsírsavakat.</li>

 


Fotó: Jorge Diaz / Flickr


Mennyi legyen az annyi?


Hazai és nemzetközi ajánlások alapján érdemes lenne hetente minimum egyszer, de akár kétszer is fogyasztanunk őket annak érdekében, hogy a jótékony hatóanyagokként működő tápanyagok be tudjanak épülni a szervezetbe.


Mindeközben mi…


Rendkívül nagy eltéréseket láthatunk, ha megvizsgáljuk a világ mely részein pontosan mennyi halat is fogyasztanak. Vannak országok, ahol évente csupán 1 kg-ot, de olyan ország is, ahol közel 100 kg-ot fogyaszt az átlag lakosság. A minimum értéket nem meglepő módon afrikai országokban vették fel, ahol földrajzi okok miatt általában nem elérhetőek a halak. A 100 kg-os értékek pedig szintén kiszámítható módon az Óceánia térségében születtek.


Az Európai Unió átlagfogyasztása 23,3 kg / fő / év, míg ha idevesszük az Unióba nem tartozó további európai államokat is, akkor ez az arány eléri a 28 kg-ot. Magyarország ebben a versenyben a hátsó bolyban végzett: 5,1 kg-os éves fogyasztással a mezőny utolsó előtti helyén állunk. Egyes kutatások szerint azonban még ez az 5,1 kg-os eredmény is túlzottan optimista. Elképzelhető ugyanis, hogy ennél még kisebb mennyiségekkel számolhatunk, hiszen ilyen jellegű kutatásokban sok válaszadó kedvezőbb színben próbál feltűnni egy optimálisabb érték bemondásával.


Hazai kutatások szerint 40-szer annyi húst fogyasztunk, mint halat. Ha összehasonlítjuk, hogy itthon mennyi tengeri és mennyi édesvízi halat eszünk, azt láthatjuk, hogy az eredmények némiképp ellentmondanak a földrajzi adottságainknak: másfélszer annyi tengeri hal fogy itthon, mint édesvízi.


Forrás: Halfogyasztás világszerte és hazánkban (Martos Éva, Varga Anita, Bakacs Márta); In: Obesitologia Hungarica 2014; (13) Supplementum 1, S1-S40

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.