Egy hollywoodi film nemrég egy szájüregi rákos nő életének bemutatásával hívta fel a figyelmet arra a betegségre, amely Magyarországon is óriási problémának számít. Gyógyításához elengedhetetlen a korai felismerés.

Az Augusztus Oklahomában című Oscar-jelölést kapott film egy szájüregi rákos nő életébe enged bepillantást. A Meryl Streep alakította karakter, Violet előrehaladott állapotban van: haja kihullott és óriási fájdalmait rengeteg gyógyszerrel csillapítja. Ennek ellenére ő mégis dohányzik, bár ez az egyik kiváltó oka betegségének. Nem véletlen, hogy ezt a témát választotta Tracy Letts írónő, ugyanis Amerikában 8000 ember hal meg évente az ajak és szájüregi rák miatt. Magyarországon sem jobb a helyzet, sőt EU-s viszonylatban kiemelkedően rossz: 2012-ben ugyanis 1536-an haltak meg ezzel a tünetegyüttessel.


Forrás: Forum Hungary
A betegség főleg a férfiakat érinti, túlnyomórészt rosszabb szociális hátterű és 45 év felettiek esetében jelentkezik. A daganat kialakulásának 90 százalékáért a dohányzás és az alkohol felelős. A füstölgés önmagában 20-szoros, a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása 30-szoros, a kettő együtt pedig akár 600-szoros rizikónövekedést okoz! Kiváltó ok lehet még az UV káros hatása, a Humán papillomavírus 26-os típusa és az Epstein-Barr vírus is.


Hogyan ismerjük fel és hogyan előzzük meg?


Az ajak és szájüregi daganat következő jeleit még a teljes kifejlődése előtt egy alapos átvizsgálásnál észre lehet venni:


  <li>vörös/fehér elváltozás</li>
  <li>szabálytalan határ</li>
  <li>elváltozás egyoldali megjelenése</li>
  <li>tapintható szöveti szaporulat</li>
  <li>megnövekedett nyaki nyirokcsomók</li>
  <li>nem gyógyuló (főleg fájdalmas) elváltozások</li>

Megelőzni a korábban felsorolt rizikófaktorok elkerülésével lehet. Alapvető fontosságú lehet még a baktériumok távoltartása, a megfelelő szájhigiénia, a rendszeres fogorvosi vizsgálat és a szűrőprogramokon való részvétel is. A korai felismerés ugyanis ennek a ráktípusnak az esetében is életet menthet!


Forrás: KSH, Magyar Rákellenes Liga

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.